Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvir Warshavsky iz Izraela: Mediteranski susreti u Marseilleu dali su mi nadu

Beersheba (IKA)

Dvir Warshavsky, Izraelac od 28 godina, student na master programu iz židovske filozofije u Jeruzalemu, trenutno se nalazi u Beershebi, na sjeveru Negeba (jug Izraela). Svjedok je sukoba kao i gesta solidarnosti među različitim zajednicama, izvijestio je 11. listopada La Croix.

„Posljednjih nekoliko dana čujemo zvuk sirena i raketa koje padaju oko nas, jedna je eksplodirala sasvim blizu naše kuće. Za sada ostajemo u kući. Izlazimo samo ako trebamo hranu, lijekove, psihološku pomoć i da pomognemo drugima. Moj brat i ja smo cijelu nedjelju proveli pomažući onima koji trebaju pomoć“, napisao je Dvir, dodajući: „Ne mogu se naviknuti na izloženost nasilju. Kada se iznova dogodi, to je uvijek šok. Želio bih naglasiti nešto važno, da oko sebe vidim puno međureligijske solidarnosti. Beduini, muslimani, pripadnici židovske zajednice i svih drugih religija u našem kvartu, čine sve što mogu kako bi si uzajamno pomogli. Osobno sam zadnjih dana slušao nevjerojatne priče od židova i muslimana kako jedni drugima spašavaju život i nadam se da ću čuti sve više i više ovakvih priča. Naravno, vidimo i puno onog suprotnog: podjele među ljudima, što je tragično. Ali svojim očima vidio sam izvanrednu solidarnost među ljudima različitih religija i nadam se da će nam to omogućiti da prebrodimo ovu situaciju i da okončamo sukob“.

Nema ni mjesec dana da je Dvir Warshavsky sudjelovao na Mediteranskim susretima u Marseilleu. „Mediteranski susreti u Marseilleu dali su mi nadu. Dali su mi da vidim drugačiji način razmišljanja, sagledavanja i razumijevanja stvari. To mi je jako važno ovih dana. Mnogi prijatelji s Mediteranskih susreta šalju mi poruke, pitaju me da li smo moja obitelj i ja dobro. Pomaže mi kada znam da drugi ljudi misle na nas, mole za nas i za trajni mir u Svetoj zemlji. Mislim da je to ono što trebamo ovdje: molitvu za smirivanje situacije, da nasilje prestane, da se poštuju svi identiteti, da svi imaju jednaka prava. Nadam se da će to biti vrlo uskoro“, napisao je.

„Jedna od značajki mlade izraelske generacije jeste veća otvorenost duha što se tiče idejnih rješenja o jednoj ili o dvije države. Svako stajalište o situaciji ovisi o načinu na koji promatramo sudionike i njihove namjere. Smatram da je prerano za sagledavanje pozicije mladih. Ovo što živimo, za mnoge od nas je trenutak transformacije. Mislim da ćemo nakon rata vidjeti kako se pojavljuju različite pozicije i mišljenja. Teško je o tome govoriti već sada, vidjet ćemo što će to donijeti“, zaključio je Dvir Warshavsky za La Croix.