Budi dio naše mreže
Izbornik

Džihadisti u Nigeru ponovno napali kršćane i spalili crkvu

Fantio/Dolbel (IKA)

Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (ACN) izvijestila je 2. srpnja o napadu džihadista na dva grada u kojima žive kršćani – Fantio i Dolbel u pokrajini Tillabéri u jugozapadnom Nigeru.

Skupina preživjelih žena s djecom pobjegla je te utočište potražila u župi Téra te biskupiji Dori u susjednoj Burkini Faso. Prema očevidcima napada, teroristi su gradove napali dvaput ubivši muškarce. Ostali stanovnici napustili su oba grada.

U Fantiju džihadisti su bacili kip Blažene Djevice Marije, liturgijske knjige i instrumente te su ih spalili. Potom su oskvrnuli Presveti Oltarski Sakrament bacajući hostije na tlo i na kraju zapalili crkvu. To je treća župa u tom dijelu Nigera koja je napuštena zbog terorističkih napada i upada ekstremista.

Islamističke terorističke skupine počele su širiti svoje djelovanje u Burkini Faso i Nigeru 2015. godine. Prema Izvještaju o vjerskoj slobodi ACN-a, to područje postalo je jedno od žarišta militantnog džihadizma u Africi. U međuvremenu, broj interno raseljenih osoba u Burkini Faso narastao je na milijun. ACN nastoji stradalim ljudima pomoći vratiti se normalnom življenju. S tim ciljem prvenstveno provodi projekte za ublažavanje trauma, objavljeno je na službenoj stranici Zaklade.