Budi dio naše mreže
Izbornik

Edukacija karitativnih djelatnika i animatora u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Đakovo/Osijek (IKA)

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije održao je seminare za karitativne djelatnike, suradnike i animatore. Seminari su od 2. do 10. listopada održani u šest regija: Đakovačkoj, Valpovačkoj, Vinkovačkoj, Županjskoj, Osječkoj i Slavonskobrodskoj.

Sudjelovalo je 125 osoba župnih karitativnih suradnika i animatora te članova župnih pastoralnih vijeća za karitativnu djelatnost iz 43 župe Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tema seminara bila je Papina poruka za 7. Svjetski dan siromaha „Ne okreći lice od siromaha“ (Tob 4,7), a predavači na seminarima bili su povjerenici za Caritas navedenih regija. U svojim izlaganjima oni su sudionike seminara potaknuli da se osobno uključe u pomoć i brigu za siromašne, ali su i iskazali zahvalnost svim volonterima.

Drugi dio seminara sadržavao je praktičan rad na temu „Ja sam oko Caritasa“ tijekom kojega  su sudionici seminara imali priliku osobno izraziti kako gledaju osobe u potrebi u svojoj okolini, koliko se osobno uključuju u organizirane akcije za potrebite, koje oblike siromaštva susreću, koliko su mladi u njihovoj okolini uključeni u karitativan rad…

Neki od zajedničkih zaključaka koji su proizašli iz praktičnog dijela pokazali su da kada je riječ o hitnim projektima kao npr. poplava, potres, rat – svima je „oko bistro“ što znači da su aktivni, motivirani, odgovorni, transparentni i ujedinjeni u prikupljanju i pružanju pomoći potrebitima. Za primjer su iznesena svjedočenja o pružanju dobrosusjedske pomoći putem župnog Caritasa u saniranju posljedica olujnog nevremena, što je ljetos bilo potaknuto okružnicom nadbiskupa Đure Hranića. Isto tako svi su se složili da susreću osobe koje su nezainteresirane ili pasivne za ljude u potrebi i za karitativni rad u župama te je to najčešći razlog kada gledaju „tamnim okom“, a „zatvoreno oko“ sudionici seminara imaju prema ljudima koji su puni predrasuda, sebični, ravnodušni i zatvoreni za karitativno djelovanje. Na kraju seminara sudionicima je pružena mogućnost sudjelovanja u euharistijskom slavlju sa župnom zajednicom u mjestu gdje je seminar održan.