Budi dio naše mreže
Izbornik

Edukacije za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije o prevenciji i zaštiti maloljetnika

Slavonski Brod/Županja (IKA)

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji su u ponedjeljak 4. ožujka održane dvije edukacije Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pod nazivom „Edukacije za svećenike i redovnike o prevenciji i zaštiti maloljetnika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji - II. edukacija”. Edukacije su održane u Slavonskom Brodu i Županji, izvijestilo je Hrvatsko katoličko sveučilište.

Slavonski Brod

Predavači na edukaciji u Slavonskom Brodu su bili program managerica Centra Jelena Zadro, mag. psych.; Marina Šijaković, lic. safeg., alumna Instituta za antropologiju, Gregoriana te mr. sc. Dario Hrga, nadbiskupijski povjerenik za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba i djelatnik Međubiskupijskog suda I. stupnja u Đakovu. Na edukaciji su sudjelovali svećenici i redovnici Slavonskobrodskog, Garčinskog i Sibinjskog dekanata.

O temi „Razumijevanje moći“ govorila je Jelena Zadro. Izlagala je o nekim specifičnostima u odnosima u kontekstu moći, pitanje moći u Crkvi i crkvenim institucijama. Marina Šijaković održala je predavanje „Izgradnja kulture zaštite: pojedinci, zajednice i ustanove“ u kojem je kroz tripodni model relacijske sigurnosti objasnila kako je zaštita maloljetnika nužno poslanje za sve članove zajednice, a putem rada i rasprave na konkretnom slučaju pojasnila na koji način zlostavljači manipuliraju u različitim fazama procesa. Dario Hrga govorio je o temi „Kanonsko pravo i seksualno zlostavljanje“.

Županja

Predavači na edukaciji u Županji bili su voditeljica Centra dr. sc. Anita Dučkić Sertić, stručna supervizorica Centra doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski te dr. sc. Zdenko Ilić, sudski vikar i profesor na KBF-u u Đakovu. Na edukaciji su sudjelovali svećenici i redovnici Županjskog, Drenovačkog i Otočkog dekanata.

O temi „Razumijevanje moći“ govorila je Anita Dučkić Sertić te je istaknula neke specifičnosti u odnosima u kontekstu moći, pitanje moći u Crkvi i crkvenim institucijama. Bilo je govora i o određenim predrasudama s obzirom na suočavanje s temom zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. Sanda Smoljo Dobrovoljski održala je izlaganje „Počinitelji zlostavljanja“ u kojem je navela neke specifičnosti počinitelja zlostavljanja, rizične i zaštitne faktore te sugerirala određene korake u budućim djelovanjima. Zdenko Ilić govorio je o temi „Kanonsko pravo i seksualno zlostavljanje“.

Izložene teme popraćene su brojnim pitanjima i konkretnim primjerima. Sudionici su ispunili evaluacijske upitnike te dobili personalizirane potvrde za sudjelovanje. Cilj govora o tim temama je podizanje razine svijesti službenika Crkve te povećanje senzibilnosti u prepoznavanju zlostavljanja i zanemarivanja.

Kroz interaktivna predavanja, radionice i prostor za pitanja i diskusiju sudionici su dobili uvid u osnovne elemente zaštite maloljetnika, ali i sami predložili teme i područja koja su aktualna. Edukacija se sastoji od dva poludnevna formativna susreta u šest gradova na području Đakovačko- osječke nadbiskupije, a namijenjena je svim dijecezanskim i redovničkih svećenicima te djelatnicima središnjih nadbiskupijskih ustanova.