Budi dio naše mreže
Izbornik

Egerija: Velika subota (VIII)

Zagreb (IKA)

Na Veliku subotu Crkva ostaje u molitvenoj tišini kod Gospodinova groba sve do slavlja Vazmenoga bdijenja. Kako je pak izgledala Velika subota u Jeruzalemu, donosi nam opis hodočasnica Egerija, objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Velika subota i Vazmeno bdjenje

U subotu se, sutradan, kod Trećega i Šestoga časa obavlja po običaju. Ali se kod Devetoga časa ne vrši kao subotom već se priprema Vazmeno bdjenje u Velikoj crkvi, tj. u crkvi Martyrium. Vazmeno se bdjenje tako obavlja kao i kod nas. Ovdje se dodatno čini samo ovo: novokrštenici se, pošto su kršteni i odjeveni, zajedno s biskupom najprije odvedu u Crkvu uskrsnuća.

Vazmeno bdjenje

Biskup u Crkvi uskrsnuća uđe unutar ograde, rekne se jedan psalam, potom izmoli za njih molitvu i onda s njima dođe u Veliku crkvu. Tu, po običaju, bdije sav narod. Čim se u Velikoj crkvi dovrši Služba bdjenja, odmah se s himnima ide u Crkvu uskrsnuća. Ondje se iznova čita evanđeosko mjesto o Uskrsnuću, rekne molitva i biskup opet prinese. Sve se pak čini hitro zbog naroda da se duže ne zadržava. Potom se puk otpusti. Otpust je s Bdjenja toga dana u onaj sat kojega sata i kod nas.


Objavljeni dijelovi teksta, dozvolom izdavača „Služba Božja“ (Makarska), preuzeti iz: M. Babić OFM (ur.), „Egerija. ‘Putopis’“, Makarska, 1999.

Ključne riječi:
Egerija Jeruzalem Velika subota