Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenska molitva na prvi spomendan koptskih mučenika

Vatikan (IKA)

Godinu dana nakon što su u Rimski martirologij uvršteni muškarci koje su u Izmiru ubili pripadnici tzv. Islamske države 2015. godine, u četvrtak 15. veljače ekumensku molitvu u 17 sati u Bazilici sv. Petra predvodit će prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch, izvijestio je Vatican News.

Prošlo je devet godina otkako su 15. veljače 2015. godine pripadnici tzv. Islamske države na plaži u Izmiru zaklali 20 Egipćana i jednog Ganca koji su radili u Libiji. Njihova hrabra smrt nije samo duboko obilježila život Koptske Crkve, već i svijet.

Stoga je papa Franjo 11. svibnja prošle godine objavio, prigodom susreta i zajedničke molitve s patrijarhom Koptske pravoslavne Crkve Tawadrosom, da su u znak duhovnog zajedništva svi ti muškarci uvršteni u Rimski martirologij.

Tako će se prigodom njihova prvoga spomendana u Katoličkoj Crkvi, u zbornoj kapeli Bazilike svetoga Petra, 15. veljače ove godine, održati ekumenska molitva koju će predvoditi kardinal prefekt Kurt Koch, uz sudjelovanje koptskog zbora. Relikvije mučenika koje je Tawadros darovao papi Franji bit će izložene na štovanje u Bazilici.

Nakon molitve u Vatikanskoj kinoteci, uz pokroviteljstvo patrijarha Koptske pravoslavne Crkve, bit će prikazan dokumentarni film “21: snaga vjere” snimljen u rodnom mjestu mučenika.