Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski susret zborova u Zemunu

Zemun (IKA)

Jedanaesti ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja održan je u nedjelju 16. listopada u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.

Svake godine manifestacija uzima za geslo redak evanđelja Velikosvećeničke Kristove molitve koja bitno uključuje poziv na jedinstvo onih koji su pošli za njim: „Kao što si ti Oče u meni i ja u Tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…“ (Iv. 17,20). U crkvi prepunoj posjetitelja, susret su svojim nastupom otvorili domaćini – mješoviti pjevački župni zbor „Sv. Cecilija” iz Zemuna, pod vodstvom dirigentice Nine Fuštar, a potom su se publici predstavili sljedeći zborovi: Pjevački zbor „Pojoča družba“ iz Beograda, pod vodstvom dirigentice Višnje Dimitrijević, mješoviti zbor Slovačko-evangeličke crkve „Tilia“ iz Stare Pazove, koji vodi dirigentica Ana Đurđević, Zbor „Ars Vocalis“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Miroslava Arbanovskog, ansambl „Zlatne godine“ iz Velike Gorice, pod vodstvom pjevača i zborovođe Siniše Belošević, Merry Gospel hor iz Beograda s dirigenticom Marijom Kuburić Borović. Kao solist nastupio je Aleksandar Pantelić izvodeći dijelove iz istočne liturgije. Na orguljama je nastupio Nikola Lekić, izvodeći varijacije originalnih tema za orgulje.

Susret je, kao i uvijek, obilovao bogatim programom različitih kršćanskih zajednica. Posjetitelji su slušali pjesme koje su komponirali stari majstori i koje se izvode u zajednicama koje su zborovi predstavljali.

Voditeljica susreta i pjevačica župnog zbora Iva Miloš, obraćajući se publici i gostima, istaknula je želju župne zajednice Zemun da, govoreći o jedinstvu kršćana „potaknemo sve kršćane da dublje žive Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov da budemo apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budemo nositelji ljubavi, mira i radosti“. Pozdravila je posjetitelje i goste: beogradskog nadbiskupa i metropolitu Stanislava Hočevara, umirovljenog kotorskog biskupa Iliju Janjića, u ime Srijemske biskupije susretu je nazočila s. Cecilija Tomkić iz Srijemske Mitrovice koja je i sama voditeljica župnog zbora i profesorica u školi, potom svećenike: o. Petra Taševa iz Beograda, o. Marijana Steinera iz Beograda, fra Iliju Alandžega i Mihaela Sokola iz Beograda, vlč. Zdravka Čabrajca, župnika iz Golubinaca, protođakona Radomira Rakića, umirovljenog profesora Bogoslovije iz Beograda, protonamjesnika Radu Jovića, starješinu hrama Sv. Lazara iz Zemun polja, svećenika Slovačko-evangeličke crkve iz Stare Pazove Igora Feldija. Skupu je također nazočio imam Kasim Zlatić iz Zemuna, predstavnika Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Gavrilo Grban kao i predstavnik gradske općine Zemun.

Na koncu susreta, inicijator i domaćin ekumenskih susreta zborova crkvenog pjevanja zemunski župnik preč. Jozo Duspara pozdravio je sve goste i zahvalio nazočnima. Osobito je istaknuo da su predstavnici zajednica koji su sudjelovali na susretu zaista vjernici i žive svoju vjeru. Oni pokazuju da mogu živjeti skupa, i da sa svojom različitošću mogu doprinijeti društvu za bolje sutra svim ljudima. Zahvalio je i Radio televiziji Vojvodine što želi prenijeti javnosti „ono što jesmo i što želimo biti, a to je doprinositi promociji vrijednosti koje su potrebne ljudima dobre volje, bolji i sretniji život uopće i očuvanje vlastitog identiteta“.

Nadbiskup Hočevar u svome obraćanju govorio je o jedinstvu kršćana. On je istaknuo da je osobito svjedočenje ekumenizma na ovom susretu zajednički nastup svih sudionika, predstavnika pravoslavne, slovačko-evangeličke i rimokatoličke zajednice. Izvođači su na kraju zajedno otpjevali u slavu Gospodina „Slavim te Gospode“, „Tebe pojem“ i „Milost“. Skupu su se, također obratili svećenik Srpske pravoslavne Crkve protonamjesnik Rade Jović i svećenik Slovačko-evangeličke crkve iz Stare Pazove Igor Feldi kao i predstavnik Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama Gavrilo Grban koji je istaknuo želju vlade Srbije „da i dalje okupljamo zborove različitih kršćanskih zajednica što žele poduprijeti“.

Na drugu nedjelju adventa Zemunski župni zbor „Sv. Cecilija“ će uzvratiti posjet Slovačko-evangeličkoj crkvi u Staroj Pazovi.

Pokrovitelj susreta je Uprava za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde. Ispred klinike Belmedic Milan Knežević sa suprugom osnovao je malu fondaciju „Ana Knežević“ koja redovito pomaže ekumenske susrete zborova crkvenog pjevanja u sjećanje na njegovu pokojnu majku, pjevačicu u Zemunskom župnom zboru „sv. Cecilija“.

Ključne riječi:
ekumenski susret zborovi Zemun