Budi dio naše mreže
Izbornik

Emaus u Krndiji

Punitovci/Krndija (IKA)

Na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja župna zajednica Župe sv. Ladislava, kralja iz Punitovaca predvođena župnikom dr. Đuricom Pardonom, u uvjetima zaštite i preventive od pandemije, slavila je euharistijsko slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Krndiji.

Mjestu nedaleko Đakova, danas s osamnaestak domaćinstava i pedesetak stanovnika. Znak je to sjećanja na Isusov susret u Emausu s dvojicom učenika.

Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio sve okupljene, napose one koji su u nekoliko grupa u Krndiju hodočastili pješice. „Današnje naše okupljanje župljana i vjernika izvan naše župne zajednice u ovoj crkvi koja je nakon uništenja doživjela uskrsnuće u obnovi prisjećamo se patnji i mučeništva našega Gospodina, ujedno se prisjećajući nekadašnjih stanovnika Krndije koju su u patnji i stradanju ostali vjerni Bogu i uskrslome Kristu“, rekao je župnik uvodeći u misno slavlje.

„U ovoj smo crkvi mi koji se danas susrećemo svjedoci uskrsnuća. Sve se dogodilo baš kako je i trebalo. Onima koji su bili podno križa i vidjeli što se dogodilo bilo je teško povjerovati u uskrsnuće, kao i učenicima na putu u Emaus. U ono vrijeme tiranije Rima i širenja nauka Isusova po učenicima, bilo je teško vjerovati. A danas mi znamo da se to dogodilo i znamo što nam je činiti do vremena kad ćemo zajedno s Kristom biti nakon našeg ovozemaljskog života, jer nas On čeka u Njegovu kraljevstvu i kraljevstvu Oca Njegova. Sve što se događa po našoj vjeri i nauku Crkve ispravno je i Isus nas poziva da činimo dobro, da jedni drugima nagovještavamo radosnu vijest, poziva nas na putu zajedništva, međusobnog razumijevanja, uvažavanja i ljubavi za druge, oslobođeni zavisti, netrpeljivosti i mržnje, zlobe i ljubomore. Znajmo da se dobrota vraća dobrotom, znajmo da ćemo jednoga dana zajedno s Gospodinom blagovati u nebeskim visinama i veselimo se danu kada ćemo izreći hvalu Bogu za sve dobro što se dogodilo“, rekao je župnik u homiliji.

Nakon misnog slavlja radostan je bio već tradicionalni susret djece, od najmanjih do onih školskog uzrasta pred crkvom i natjecanje u „kucanju uskrsnim pisanicama“. Najspretnijima župnik je uručio poklone.

Misnom slavlju uz župljane Punitovaca i Krndije, nazočili su i župljani filijalnih mjesta Josipovca i Jurjevca Punitovačkog većinskog slovačkog življa kao i veći broj potomaka Nijemaca, odnosno Podunavskih Švaba okupljenih u Njemačku narodnosnu zajednicu Osijek, Podružnicu Đakovo.