Budi dio naše mreže
Izbornik

Emisija „Socijalni govor Crkve“ o radu nedjeljom

Zagreb (IKA)

Reguliranje rada nedjeljom, napose u sektoru trgovine bila je tema emisije Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK „Socijalni govor Crkve“ na Hrvatskome katoličkom radiju u četvrtak 22. listopada.

Gosti urednika, medijskog suradnika Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Zvonimira Ancića bili su državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira i predsjednik koordinacijskog odbora Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju fra Bože Vuleta te novinar Radio Ognjišča Alen Salihović.

Državna tajnica Žigman istaknula je da je stav aktualne Vlada da nedjelja treba biti neradna jer je to u interesu obitelji, da treba omogućiti radnicima da taj dan provedu u krugu svojih najbližih. „Moramo uvažiti i ekonomske okolnosti pogotovo sada kad se osjećaju posljedice epidemije te da je Hrvatska turistička zemlja i da u određenim dijelovima godine ima pojačanu gospodarsku aktivnost. Temeljem toga treba napraviti model koji će omogućiti ravnotežu između rada i odmora, koji će omogućiti da nedjelja bude u pravilu neradni dan, ali uz manji broj radnih nedjelja, uvažavajući ekonomske okolnosti“, rekla je državna tajnica.

Žigman je pojasnila da se istodobno radi i na izmjenama i dopunama Zakona o radu, a upravo taj zakon regulira da radnici imaju pravo na povećanu plaću kada rade nedjeljom. Te će se stvari gledati komplementarno i temeljem toga iznaći rješenje, istaknula je Žigman.

Prema riječima Žigman, plan je da radna skupina kroz naredne mjesece pripremi nacrt prijedloga zakona, što uključuje i javno savjetovanje o nacrtu. Želja je da u prvom kvartalu sljedeće godine prijedlog zakona bude na sjednici Vlade, a nakon toga upućen na izglasavanje u Hrvatski sabor.

Fra Bože Vuleta pozdravio je dobru volju politike ove Vlade da se konačno ovo pitanje riješi jer, kako je rekao, imali smo punih deset godina bezakonje kada su poslodavci samovoljno mogli određivati radno vrijeme i ta se samovolja očitovala u svim segmentima tako da su bili i neplaćeni prekovremeni radni sati. Istaknuo je da većina građana podržava ukidanje prakse rada nedjeljom, a to je ono što obvezuje državu i u tom segmentu se država ne može odreći svoje regulatorne uloge. Vrijednost čovjeka ima prednost nad vrijednošću kapitala, poručio je fra Bože.

Mišljenja je da ovu problematiku treba gledati dugoročno, jer, kako je rekao, ako iscrpimo radnike, njihovu djecu, ostaje pitanje tko će raditi.

„Moramo naglasiti da bi pred zatvorenim trgovinama nedjeljom koje kod nas uglavnom prodaju stranu robu, brojni domaći proizvodi i usluge u turizmu dobili dodanu vrijednost. Najveću dodanu vrijednost dobilo bi naše dostojanstvo. Mi se gotovo sluganski odnosim prema turistima, a to niti je profitabilno niti održivo. Ako sami sebe ne cijenimo gosti će nam okrenuti leđa“, rekao je fra Bože, istaknuvši da rezultati istraživanja pokazuju da radno vrijeme nije čimbenik koji pridonosi gospodarskoj aktivnosti, nego je to kupovna moć.

Štulić je istaknula da se Sindikat trgovine Hrvatske već dugo zalaže za neradnu nedjelju i za reguliranje rada u trgovini, a da je sada društvena situacija takva da uz radnike regulaciju žele i poslodavci tako da se znaju pravila i da svi budu u istoj poziciji.

Novinar Salihović predstavio je situaciju u Sloveniji. Nedavno je u slovenskom parlamentu usvojen novi zakon o reguliranju rada nedjeljom, a 25. listopada bit će prva neradna nedjelja. Prema novom zakonu trgovci više neće moći određivati radno vrijeme trgovina nedjeljom i blagdanom. Iznimke će biti trgovine s prodajnim prostorom do 200 četvornih metara na benzinskim crpkama, graničnim prijelazima, zračnim lukama, željezničkih i autobusnim kolodvorima i bolnicama. Nedjeljom i neradnim danom moći će biti otvorene i preostale manje trgovine u turističkim centrima površine do 200 četvornih metara ako će u njima raditi vlasnik ili njegovi predstavnici, učenici ili studenti.