Budi dio naše mreže
Izbornik

EU zastupnica Zovko u Santiagu de Composteli o važnosti uključivanja RH u Put sv. Jakova

Santiago de Compostela (IKA)

U organizaciji parlamentarne međuskupine za europsku kulturnu baštinu, Put svetog Jakova i druge europske kulturne rute, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko boravila je u Santiago de Composteli na studijskim danima „Put sv. Jakova i druge kulturne rute: vizije iz Europe“.

U trodnevnom posjetu Španjolskoj, Zovko je sudjelovala i na konferenciji o povijesti i značaju kulturnih ruta. Kao moderator panela „Kulturne rute i kulturna baština“ govorila je o povezanosti hodočašća u Santiago de Compostelu s drugim kulturnim rutama.

„Razvoj kulturnih ruta zahtijeva viziju i svrhovito i trajno nastojanje da se izgradi konsenzus između dionika. Kulturne rute su izvrsne za održivi regionalni razvoj, a posebno za promicanje kulturnog turizma jer donose višestruku dobrobit lokalnim zajednicama“, rekla je Zovko.

Dodala je da je na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini nužno pokazati veću kreativnost i inovativnost u razvitku kulturnih ruta. Spomenula je i potrebu za izradom mapa hodočasničkih puteva diljem Europe te uključivanje kulturnih ruta u Republici Hrvatskoj u mrežu europskih hodočasničkih puteva koji vode prema Santiagu de Composteli.

„Kroz Republiku Hrvatsku prolazi 11 kulturnih ruta, što ju čini destinacijom s bogatom kulturnom baštinom te je u samom vrhu zemalja koje promoviraju svoju materijalnu i nematerijalnu baštinu u europskom okruženju. Hrvati se ponose svojom hodočasničkom tradicijom, a čak i Dante Alighieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hrvatskog hodočasnika“, naglasila je Zovko. Također je pohvalila hrvatsku Bratovštinu sv. Jakova koja je pokrenula višegodišnji projekt označavanja hodočasničkih puteva diljem Hrvatske, tzv. Camino Hrvatska.

Podsjetimo, Put sv. Jakova (Camino de Santiago) predstavlja veliku mrežu drevnih hodočasničkih ruta koje se protežu diljem Europe i vode do groba sv. Jakova u Santiagu de Composteli u Španjolskoj. Godine 1987. postao je prva kulturna ruta Vijeća Europe te je i pod zaštitom UNESCO-a, a godišnje privuče više od milijun i 500 tisuća posjetitelja, piše na mrežnoj stranici zastupnice Zovko.