Budi dio naše mreže
Izbornik

EU: Zbog rata na Bliskom istoku povećan sigurnosni rizik na Božić

Bruxelles (IKA)

„S obzirom na rat između Izraela i Hamasa i polarizaciju koju je on izazvao u našem društvu, kao i nadolazeće blagdane, postoji veliki rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji“, rekla je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson u razgovoru s novinarima nakon sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a u Bruxellesu ovog utorka, izvještava 6. prosinca Vatican News.

„Vidjeli smo to nedavno u Parizu, ali nažalost i prije“, rekla je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson. U subotu je njemački turist bio žrtva terorističkog napada u blizini Eiffelovog tornja u Parizu. Povjerenica Johansson najavila je da EU želi staviti na raspolaganje dodatnih 30 milijuna eura za zaštitu ugroženih područja i posebno mjesta za molitvu.

Slično upozorenje stiglo je od njemačke ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser koja je rekla novinarima da EU mora pozorno pratiti prijetnje i propagandu jer postoji visok „rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja“. Faeser je rekla da je razgovarala sa svojim kolegama iz Austrije, Belgije, Francuske, Španjolske i Švedske o rizicima od terorizma.

Mnoge europske zemlje doživjele su porast zločina iz mržnje otkako su naoružani pripadnici Hamasa napali izraelske zajednice na jugu zemlje, pri čemu su ubili oko 1200 ljudi, mahom civila, a više od 200 ljudi su oteli i odveli u Gazu. U izraelskoj invaziji na Gazu od tada je poginulo više od 15 tisuća ljudi, tvrdi pak palestinsko ministarstvo zdravstva.