Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijom i mimohodom proslavljena obljetnica oslobođenja Kupresa

Kupres (IKA)

Na Kupresu je u utorak 3. studenoga misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, pobjedničkim mimohodom i otkrivanjem spomen-obilježja proslavljena 26. obljetnica oslobođenja.

Najprije su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred župne crkve kao i kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima specijalne policije (Dražen Lončar, Ivan Miličević, Ivo Bubnić i Boško Livančić).

Potom je u crkvi Svete Obitelji slavljena misa zadušnica koju je predslavio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić. Koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima je bio i župnik vlč. Tomo Mlakić.

U propovijedi je nadbiskup koadjutor istaknuo da se Crkva sastoji od tri cjeline koje, iako različite, tvore jednu Crkvu.

„Jedna od njih svojom dušom već i zauvijek uživa radost Božje blizine na Nebesima i čeka uskrsnuće svojih tijela. Drugi su oni koji, iako su već na drugomu svijetu, zbog posljedica svojih slabosti i grijeha što su ih počinili za vrijeme zemaljskoga života, prolaze kroz očišćenje i kao u nekoj vrsti predvorja još čekaju da im se otvore vrata Raja. A treći smo mi i svi ostali, koji će se po sakramentu krštenja u sljedećim generacijama pridružiti zajednici Isusovih vjernika i krenuti putom svoga spasenja“, rekao je mons. Vukšić te potom podsjetio kako su katolički vjernici obilježili svetkovinu Svih svetih i Dušni dan koji podsjećaju da Bog poziva sve ljude iz svih naroda i svakoga vremena.

„Za nas vjernike ovo su dani koji podsjećaju koja je svrha našega života. I još više, poučavaju što je svrha naše kršćanske vjere, jer mi kršćanski vjernici pristajemo uz istine Isusove vjere i nadamo se vječno živjeti. Naime, jer je Krist uskrsnuo, mi vjerujemo u uskrsnuće također svoga tijela i svoj život vječni. To je do te mjere bitna istina kršćanstva, da je još apostol Pavao, protiv onih koji su je osporavali, napisao: ‚Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša (1 Kor 15,17)‘“, rekao je nadbiskup i naglasio da svaki kršćanin uvijek treba imati na umu, kako svoju vjernost Bogu i želju za posvećenjem dokazuje jedino ispravnim odnosom prema Božjim stvorenjima, a prije svega prema ljudima.

Govoreći o spomeniku koji je podignut na Kupresu u čast pokojnih branitelja, kao i svi njemu slični, „posljedica su naše obveze da ih pamtimo i dokaz naše svijesti o tomu“.

„Uz to, ova vrsta spomenika, osim što je način pamćenja, također je stalni podsjetnik na tu našu obvezu. U protivnom, gradnjom grandioznih spomenika i klesanjem imena čak najljepšim slovima u tvrdi kamen, postali bismo samo čuvari muzeja slavne hrvatske prošlosti. Pokojni i živi branitelji žele, da se za čovjeka i cijeli hrvatski narod u miru bori rađanjem potomaka, izgradnjom pogona i škola, radom, sigurnom plaćom, zapošljavanjem, priznavanjem prava žene i djece, poštivanjem majčinstva, stvaranjem uvjeta za prestanak iseljavanja i za ostanak, brigom za održivi povratak, sposobnošću i izobrazbom“, naglasio je nadbiskup Tomo.

Nakon slavlja ispred crkve upriličeno je opijelo za sve poginule i polaganje vijenaca, a potom svečani pobjednički mimohod gradskim ulicama u pratnji orkestra Oružanih snaga BiH.

Tom prigodom blagoslovljen je i otkriven novoizgrađeni spomenik u čast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskomu ratu, Drugomu svjetskom ratu, žrtvama komunističkoga terora, kao i svima onima koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda Kupreške visoravni.

Riječ je o skulpturi Zahvalnost – rad akademskoga slikara i kipara Ante Mamuše. Na spomeniku su ispisana imena poginulih i nestalih branitelja u Domovinskome ratu te ubijenih i nestalih civilnih žrtava Domovinskoga rata, javio je portal tomislavcity.com.

Spomenik je blagoslovio mons. Vukšić, a otkrili su ga članovi obitelji stradalih, poginulih i nestalih u posljednjem ratu.

Proslava 26. obljetnice oslobođenja Kupresa održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, Općine Kupres i Udruga Domovinskog rata Kupres, objavila je Nedjelja.