Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko klanjanje u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Euharistijsko klanjanje u četvrtak 30. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u izravnom internetskom prijenosu.

Presveti Oltarski Sakrament bio je izložen na oltaru Gospe od Porata, a na završetku klanjanja biskup je podijelio blagoslov s Presvetim. U molitvi se razmatralo evanđelje po Ivanu u kojem Isus govori da je on Kruh života, a ususret Nedjelji Dobrog Pastira razmišljalo se o zvanjima posebice duhovnim.

„Isuse, rekao si da si Kruh života. Pravi kruh koji je s neba sišao. Da nam pokažeš tko si i tko želiš biti za svakoga od nas. Ti si kruh koji nam daje snagu za put kroz život. Ti si kruh koji nas krijepi kad osjetimo da nemamo snage. Ti nasićuješ našu glad za životom, za ljubavlju, za prijateljstvom, za dobrotom. Usporedio si sebe s kruhom, manom, kojom je Bog hranio izraelski narod u pustinji. Kada se osjećamo kao u pustinji, prepušteni sami sebi, neshvaćeni od svojih roditelja, prijatelja, naših sinova i kćeri, unuka… tad si Ti kao kruh koji nas hrani i krijepi. Ti si uz nas i kad smo žalosni i kad smo puni života, poleta i zanosa. I tad si Ti kao kruh koji nas hrani. Gospodine, kad si uz nas, nismo sami. Tvoja nas blizina veseli“, razmatranje je kojim je biskup započeo klanjanje.

Pred Presvetim se također molilo za sva zvanja, za obiteljski život i brak, za različita zvanja u područjima društvene odgovornosti, te za postojeća kao i nova duhovna zvanja. Naglašeno je i kako se ne treba bojati u izboru duhovnog zvanja unatoč ograničenjima koja se mogu činiti kako postoje. „Znamo da nije lako uz sve poteškoće i probleme odoljeti onoj ljubavi koju u srcu osjećamo kad osjećamo da nas Ti zoveš. Ljubavi koja se ne želi zakopati nego želi biti darovana. Molimo Te, daj svima nama snagu za slijediti i prepoznati Tebe kao jedinog i istinskog Učitelja“, kazao je, uz ostalo, biskup u molitvi.

S biskupom je pred Presvetim molio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, a sudjelovali su i katedralni župnik don Marin Lučić te katedralni vikar i kancelar biskupije don David Marjanović. Liturgijsko pjevanje predvodila je prof. Maja Marušić.

U petak će se moliti Put svjetla u večernjem molitvenom terminu u 20 sati. Svi izravni prijenosi mogu se pratiti putem YouTube kanala Dubrovačke biskupije.

Ključne riječi:
euharitijsko klanjanje Uzinić