Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko klanjanje u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je euharistijsko klanjanje u četvrtak 26. ožujka u kapeli Sv. Tita u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Izravan prijenos euharistijskog klanjanja bio je na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i Laudato TV-u. Nadbiskupovu meditaciju prenosimo u cijelosti:

„Isuse Kriste, Bože i Spasitelju naš mi ti se klanjamo prisutnom u Presvetom Sakramentu. Emanuele, Bože s nama, utjelovljena Riječi Božja, koji si proživio naš ljudski život s nama u svemu jednak osim u grijehu, s nama si u našim svakodnevnim životnim nemirima, kao i u nevoljama koje zadesiše nas, naše obitelji i čitav svijet. U našim poteškoćama htjeli smo ti doći Gospodine bliže, moliti, kleknuti pred Tobom u svetom Otajstvu u našim crkvama. Gospodine, u karanteni smo, gradovi su nam pusti, a ulice prazne, crkve zatvorene, doma smo u obitelji, i škola se povukla u obitelj. Gospodine što sve ovo znači?! Ti imaš riječi života vječnoga, tvoje riječi Gospodine duh su i život. Prosvijetli i pouči nas da ne ostanemo analfabeti, bez smisla i cilja. U tišini i molitvenom ozračju želimo razmišljati i osluškivati tvoj glas Bože s nama.

Ti si ljubav! Ti si utjelovljena ljubav! Srce Božje ljubavi u Crkvi jest euharistija, Ti u Presvetom Sakramentu. Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog. Gdje je još osobito skrivena Tvoja ljubav? Prisutna je i u Crkvi u malom, u obitelji. Ti si rekao: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18, 20).

Prisutan si u bračnoj ljubavi i obiteljskom zajedništvu. Ljubav oca i majke živi je tabernakul Presvetog Sakramenta u prostoru svoga doma i svoje obitelji. Ako su privremeno obustavljena zajednička slavlja u našim crkvama, u ovoj situaciji koronavirusa otkrivene su i otvorene tolike Crkve u malom u kojima je na osobit način prisutan Presveti Sakrament u svetištu ljubavi bračnih drugova i njihove obitelji. Bolest koronavirusa nažalost neke je zarazila, ali s druge strane mnogi su otkrili svoju obitelj kao Crkvu u malom, tabernakul – svetište ljubavi Božje. U tom svetištu otkrila se molitva, čuje se riječ Božja i uza sve poteškoće i zbijenosti u obiteljskoj kapeli, svakodnevlje života pretvara se u slavlje liturgije.

I još nešto Gospodine, i Ti si prisutniji tamo gdje nisi bio baš doma, na Internetu, YouTubeu, WhatsAppu, Viberu, Facebooku – sve je to sada postalo sredstvo Tvoje virtualne prisutnosti u našim obiteljima. Blagoslovi Gospodine ovu medijsku blagodat i sve one koji su večeras s Tobom, srcem u duhu povezani, sve obitelji – sakramentom Presvetog Oltarskog Sakramenta!

Gospodine, utječemo se Tvojoj milosrdnoj ljubavi, posebno Te molimo za sve one koji su zahvaćeni koronavirusom, obitelji u domovini i svijetu, za sve liječnike, medicinske sestre i sve službe koje nesebično sve čine da omoguće normalan život u ovoj pandemiji. Također Te molimo i za sve one koji su pogođeni razornim potresom koji je zahvatio naš grad Zagreb i okolna mjesta, ohrabri ih u njihovoj nadi, a u svima nama umnoži crkveno zajedništvo i društvenu solidarnost!“.

Nakon krunice Božjega milosrđa nadbiskup Barišić je izmolio „Molitvu u vremenu širenja bolesti“.