Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko slavlje i krizma u Svetištu Gospe Ratačke

Bar/Sutomore (IKA)

Kotorski biskup Ivan Štironja, na poziv župnika don Dejana Turze, župnika i dušobrižnika Sutomora, Šušanja i Brca predvodio je u nedjelju 17. srpnja misu i podijelio sakrament potvrde u Svetištu Gospe od Ratca, objavljeno je na stranici Kotorske biskupije.

Misno slavlje bilo je predviđeno uz blagdan sv. Benedikta, opata i zaštitnika Europe 11. srpnja, ali je pomaknuto zbog praktičnih razloga i prilagodbe krizmanicima. Liturgijsko slavlje počelo je pjesmom puka i molitvom za Sinodu koju je predvodio župnik don Dejan. Župnik je pozdravio predvoditelja misnog slavlja biskupa Štironju, barskog nadbiskupa Rroka Gionlleshaja, don Antu Dragobratovića, franjevke iz Petrovca i Bara, krizmanike, roditelje, kumove, predstavnike civilnih vlasti i udruga te sve nazočne vjernike. Nakon župnika, okupljene je pozdravila krizmanica Anđela, koja je u ime krizmanika zamolila biskupa Štironju da prikaže misu za sve krizmanice i krizmanike kako bi sačuvali vjeru i ostali vjerni krsnim obećanjima.

Biskup Štironja zahvalio je na riječima dobrodošlice i pridružio se pozdravima koje je izrekao župnik don Dejan. Izrazio je radost jer misu i sakrament krizme može slaviti u Svetištu Gospe od Ratca, na tom svetom mjestu, gdje su katolički monasi i redovnici benediktinci stoljećima slavili Boga, pjevali mu psalme i molili ga, pozivali na vjeru, nadu i ljubav. Pozvao je vjernike da se i u ovo naše vrijeme zaore pjesme i upute Bogu molitve te tako „i mi dademo svoj molitveni doprinos za tako potreban mir u svijetu, za nadu i ljubav“.

Biskup je zahvalio župniku don Dejanu za sve što čini za duše vjernika koji su mu povjereni. Zahvalio je, također, đakonu don Damiru Vrbešiću, kao i predstavnici krizmanika koja je izrekla riječi pozdrava i dobrodošlice. Podsjećajući na blagoslovljeno vrijeme, kada se iz Ratačke opatije dizala molitva i pjesma Bogu, biskup Štironja pozvao je sve okupljene da svojim životom budu ozračje Božjega hrama, da osjete potrebu čistoće hrama, jer kršćanin po krštenju postaje hram Duha Svetoga.

Nakon pročitanih liturgijskih tekstova XVI. nedjelje kroz godinu, biskup je nazočnima uputio svoju pastirsku riječ. Ponajprije je potaknuo krizmanike da na dan svoje krizme ne budu zabrinuti i u strahu nego da budu radosni. Zahvalio im je što su dostojanstveno pročitali liturgijska čitanja te ih pozvao da nastave graditi zajedništvo svoje župne zajednice te da na trenutak razmisle o liku praoca Abrahama o kojemu govori prvo liturgijsko čitanje (Post 18,1-10a).

Biskup je naglasio da su Abraham i njegova žena Sara u pristiglu gostu prepoznali Gospodina. Zato mu se Abraham i obraća: ‘Gospodine moj’. Velikodušno ga primaju i pred njega stavljaju sve najbolje što imaju. Za taj velikodušni prijem Gospodin im uzvraća obećanjem potomstva. U tom primjeru Gospodinova susreta s Abrahamom prepoznajemo susret i brigu Božju za sve nas ljude, za svakoga čovjeka, naglasio je biskup te nastavio razmišljanjem o evanđeoskom susretu Isusa s Martom i Marijom, što je isto tako svojevrsni znak Božje brige za čovjeka, protumačio je mons. Štironja.

Biskup je naglasio da Isus po svojoj Crkvi, i u naše vrijeme, obilazi gradove i sela. „Evo ga večeras ovdje s nama na temeljima samostana i svetišta Gospe od Ratca. Prisutan je među nama osobito po sakramentu Euharistije, ispovijedi, bolesničkog pomazanja, krštenja, potvrde, ženidbe, svetoga reda. Isus je prisutan u našim obiteljima po križu koji ukrašava naše obiteljske domove. Prisutan je po nekoj Kristovoj slici ili ikoni, po Svetom pismu kojega držimo na svom stolu ili u polici, po krunici koju nosimo u džepu. Prisutan je po molitvi koju zajednički molimo. Puno je toga oko nas po čemu bi Krist mogao biti prisutan u našem prostoru i vremenu, u našem domu i u našem životu“, rekao je mons. Štironja.

Biskup je na kraju posvijestio krizmanicima da su darovi Duha Svetoga poput sedam zrna koje treba posijati, koje treba njegovati ako želimo da donesu plod. Darovi Duha Svetoga nisu, dakle, zrna koja se čuvaju negdje u vitrini, u nekoj posudi, nego su darovi koji služe u svakidašnjem životu. U školi učite razne predmete, kako biste stekli znanje i vještine za svoj bolji i ljepši zemaljski život. U crkvi, pak, stječete vještine kako zadobiti vječne vrijednosti i vječno živjeti u radosti i sreći, zaključio je biskup.

Na kraju mise župnik je zahvalio svima na sudjelovanju, kao i svima onima koji su pripomogli u organiziranju mise i krizme. Biskup Štironja se pridružio zahvalama te pozvao sve nazočne da se svi skupa pobrinu za održavanje prostora Ratačkog svetišta, da ga se počisti i pripremi za proslavu Velike Gospe – Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza. Podsjetio je da je iz ruku Katoličke Crkve uzeto to Gospino svetište u kojemu su katolički redovnici benediktinci stoljećima širili duh sv. Benedikta okupljeni ne samo u ovoj Opatiji i njezinu samostanu, nego i u drugim brojnim samostanima raširenim po Kotorskoj i Barskoj nad/biskupiji. Biskup je izrazio negodovanje i žalost zbog smeća i svake druge nečistoće i grijeha, vidljivih oko benediktinskog samostana, te pozvao nazočne da ih to ne smete u čuvanju čistoće uma, srca i duše. Izrazio je nadu da će državne vlasti svjesne istine o vlasništvu Svetišta Gospe Ratačke vratiti Gospino svetište u okrilje Katoličke Crkve, te najstarije živuće ustanove na području države Crne Gore.

Liturgijsko slavlje završilo je čestitkama krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, te završnim misnim blagoslovom, podjelom ‘Uspomena’, zajedničkim fotografiranjem i pjesmom na slavu Presvetoga Trojstva i u čast Gospe Ratačke.