Budi dio naše mreže
Izbornik

Europarlamentarci pozivaju na žurnu pomoć Hrvatskoj u oporavku od potresa

Zagreb/Bruxelles (IKA)

Europska komisija (EK), zajedno s europskim i hrvatskim institucijama, trebala bi smanjiti administrativne zahtjeve povezane s pristupom pomoći i potporom ljudima na terenu, ističu zastupnici Europskog parlamenta (EP) u Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj koja je usvojena na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak 21. siječnja. Rezolucija je prihvaćena u sa 677 glasova za, 5 protiv i 1 suzdržanim, navodi se u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četvrtak 21. siječnja.

Članovi Europskog parlamenta uUpozoravaju da su hrvatske vlasti pod velikim financijskim pritiskom te kako iznimno ozbiljna situacija u pogođenim područjima može dovesti do nepovratnog smanjenja broja stanovnika s poražavajućim socijalnim i gospodarskim posljedicama.

Obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji treba početi što prije

Europarlamentarci pozdravljaju solidarnost država članica, europskih institucija i međunarodne zajednice iskazanu kroz uzajamnu pomoć u izvanrednim situacijama. Ističu važnost koju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu ima u poticanju suradnje između nacionalnih tijela civilne zaštite diljem Europe.

Navode kako bi, zajedno s Komisijinim stručnjacima, hrvatske vlasti sada trebale napraviti brzu procjenu ukupne štete u Sisačko-moslavačkoj županiji te započeti s obnovom čim to okolnosti dopuste. Zastupnici potiču hrvatske vlasti da zajamče da će se u provedbi obnove poštovati zahtjevi za zgrade i infrastrukturu otpornu na potrese te primijeniti najviši profesionalni standardi i stručnost iz drugih država članica.

Za oporavak od teških potresa, poput onih u Hrvatskoj, potrebno je vrijeme

Konačno, europarlamentarci ističu da je za oporavak od teških potresa, poput onih u Hrvatskoj, potrebno znatno vrijeme. To bi trebalo uzeti u obzir pri reviziji Fonda solidarnosti EU-a (EUSF) kako bi se osiguralo dovoljno vremena za apsorpciju sredstava izvan trenutačnih rokova, piše u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četvrtak 21. siječnja.

Tekst rezolucije dostupan je na dolje navedenoj poveznici:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html