Budi dio naše mreže
Izbornik

Europske Crkve pozivaju na slavlje „Vremena stvorenoga" kao jubileja Zemlje

Bruxelles (IKA)

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencija europskih Crkvi (CEC) u zajedničkom priopćenju objavljenom 25. kolovoza u Bruxellesu u povodu Svjetskoga dana molitve za skrb o stvorenomu, 1. rujna, i Vremena stvorenoga, od 1. rujna do 4. listopada, blagdana sv. Franje Asiškoga, pozivaju na slavlje bogatstva vjere kao izraza čuvanja zajedničkoga doma, prenosi Vatican News.

Biblijski koncept jubilarne godine stremi ravnoteži socijalnih, gospodarskih i ekoloških uvjeta, za što se kršćani moraju zauzimati, ističe se u priopćenju koje su potpisali predsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco i predsjednik CEC-a Christian Krieger. Ove je godine pandemija koronavirusa pokazala kako je čvrsto svijet međusobno povezan, posvijestivši svima da nismo odvojeni jedni od drugih i koliko su krhki uvjeti ljudskog zdravlja i dobrobiti. Posljedice pandemije prisiljavaju ljude da ozbiljnije shvate važnost održivog razvoja za cijelu Zemlju. Tim više s obzirom na razaranje okoliša i prijetnje klimatskih promjena, ističe se u dokumentu europskih biskupa.

„Stvoreno je Božji dar čovječanstvu i svim živim bićima, stoga je naša obveza štititi ga kao dobri i odgovorni upravitelji i istinske sluge Božje, što poručuje i papa Franjo u enciklici Laudato si’ pozivajući na dijalog svih o budućnosti Zemlje”, ističe se u priopćenju.

Slavlje Svjetskoga dana molitve za skrb o stvorenomu i Vremena stvorenoga ima važnu ekumensku dimenziju, poručuje se nadalje u dokumentu. Dok slavimo te dane prisjetimo se prošlosti i zahvalimo na prijedlogu pokojnoga ekumenskoga patrijarha Dimitriosa I. iz 1989. godine. Otada su ideja Vremena stvorenoga i njegov ekumenski duh potvrđeni europskim ekumenskim susretima u zajedničkoj organizaciji CCEE-a i CEC-a u Baselu 1989., Grazu 1997. i Sibiju 2007. godine, zaključuje se u zajedničkom priopćenju.

Vijeće europskih biskupskih konferencija čine predsjednici katoličkih BK na europskom kontinentu. Konferencija europskih Crkava okuplja pak 114 Crkava pravoslavne, protestantske i anglikanske baštine iz cijele Europe.

Svjetski dan molitve za skrb o stvorenomu ustanovio je papa Franjo 2015. godine.

Poruku za Vrijeme stvorenoga objavio je u svibnju i Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja:
https://ika.hkm.hr/novosti/dikasterij-za-promicanje-cjelovitoga-ljudskog-razvoja-uputio-poruku-o-vremenu-stvorenoga