Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski biskupi objavili smjernice za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom

Manila (IKA)

Filipinska biskupska konferencija objavila je na svojim mrežnim stranicama liturgijski vodič za korizmu s posebnim uputama za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom (COVID-19), prenosi Vatican News.

Među ostalim, biskupi su savjetovali da se na Čistu srijedu pepeo ne otiskuje u znaku križa na čelu vjernika, nego da se jednostavno pospe na tjeme kako bi se izbjegao izravni kontakt. Predsjednik Filipinske BK nadbiskup Romulo Valles istaknuo je pritom da nije riječ o novotariji, već o postupku koji je u skladu s drevnom tradicijom Crkve.

U vezi s obredima Velikoga petka, biskupi su preporučili vjernicima da se suzdrže od ljubljenja ili dodirivanja križa, već da radije učine duboki naklon pred križem ili da kleknu na jedno koljeno. Podsjetili su također da se pričest mora primati na ruku, što je mjera koja je već naznačena posljednjih mjeseci. Osim toga, upozorili su da je vjernike potrebno poticati da se ne drže za ruke tijekom molitve „Oče naš“.

Filipinska BK odobrila je „oratio imperata“, odnosno javnu molitvu protiv širenja novog koronavirusa i za ozdravljenje zaraženih. Manilska nadbiskupija pozvala je pak vjernike da se ne prepuste strepnji od virusa, već da svoju pozornost usmjere na duboko značenje korizmenoga vremena. Manilski pomoćni biskup Broderick Pabillo istaknuo je važnost poniznosti i pokajanja na koje smo osobito pozvani u korizmenom vremenu te upozorio da se oni ne smiju izgubiti zbog zabrinutosti za to kako će se odvijati liturgijski obredi. Nemojmo dopustiti da nas koronavirus omete, već živimo korizmeno vrijeme kao vrijeme milosti, poručio je biskup Pabillo.

 

Ključne riječi:
bk filipini pobačaj