Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski biskupi pozivaju na „ekološko obraćenje“

Manila (IKA)

Filipinska biskupska konferencija uputila je 16. srpnja pastoralno pismo s apelom za budućnost okoliša tog arhipelaga, osuđujući „daljnje uništavanje našeg zajedničkog doma“.

U kontekstu klimatske krize, tim su dokumentom filipinski biskupi pozvali na „ekološko obraćenje“, prenosi Vatican News. Prvi dio pisma posvećen je razmatranju stanja okoliša, koje slijede ekološke smjernice za rješavanje izvanrednog stanja. Pridružujući se smjernicama pape Franje koje je naznačio u enciklici Laudato si’, filipinski biskupi istaknuli su da je vapaj zemlje, kao i zahtjev siromašnih za socijalnom pravdom, hitan slučaj. Prednost koju dajemo siromašnima potiče nas da na prvo mjesto stavimo najugroženije i najsiromašnije među siromašnima koji zazivaju Boga kako bi dobili pravdu. Naša je moralna dužnost odgovoriti na to trpljenje.

S obzirom na visoki postotak siromaštva na Filipinima, upravljanje okolišem temeljno je pitanje. Siromaštvo i uništavanje okoliša podržavaju jedno drugo, poručili su biskupi.

Papa je u enciklici snažno istaknuo da su klimatske promjene prijetnja siromašnima u svijetu. Biskupi su ponovili te riječi Svetoga Oca i istaknuli višestruke izazove koji se odnose na njihovu zemlju. Riječ je o rudarskom iskopavanju, neodgovornom rudarstvu, izgradnji brana i o sve većoj ovisnosti o proizvodnji fosilne energije. Razna su istraživanja potvrdila da su Filipini jedna od najranjivijih zemalja u smislu klimatskih promjena. Moramo djelovati i u ime onih čije se glas ne čuje, te zbog samog planeta, istaknuli su biskupi.

To pismo objavljeno po završetku plenarne skupštine u Manili, osmi je dokument filipinskih biskupa koji su posvetili ekologiji, a koji potiče da se novac Crkve i katoličkih ustanova ne koristi za razvoj pogona na ugljen i da se ne podupiru rudarska poduzeća.

Na tim područjima potrebno je obeshrabriti korištenje prirodnih bogatstava i živjeti u skladu s uputama pape Franje koje je naznačio u Laudato si’, istaknuli su biskupi, a prenijela katolička tiskovna agencija AsiaNews. Najavili su u svakom biskupijskom centru osnivanje ekološke sekcije koja će se baviti pitanjem prirode i okoliša

Imamo moralni zahtjev zajedno djelovati na odlučan način kako bismo spasili naš zajednički dom. To je naša kršćanska dužnost i odgovornost, zaključili su filipinski biskupi.

Ključne riječi:
apel ekologija filipinski biskupi