Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana finalna večer gastro-natjecanja za osobe s invaliditetom

Zagreb (IKA)

Finalna večer drugog nacionalnog gastro-natjecanja za osobe s invaliditetom „Amorova žlica“ – za društvo jednakosti u organizaciji udruge UNUO, pod pokroviteljstvom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca održana je u četvrtak 6. listopada u Zagrebu, u prostorima Udruge športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Na finalnoj večeri okupili su se pobjednici iz gradova u Hrvatskoj i BiH.

Udruga UNUO, pod vodstvom profesionalnih kuhara Vedrana i Silvije Habel, nekoliko godina organiziranjem projekata i gastro-natjecanja nastoji senzibilizirati javnost i pomoći osobama s invaliditetom uključiti se na tržište rada i u sve ostale segmente društva.

U obraćanju okupljenima, supružnici Habel istaknuli su važnost pružanja podrške osobama s invaliditetom, za što se osobito trebaju pobrinuti institucije i poslodavci. Da nastojanja Udruge UNUO imaju smisla pokazuje činjenica da je nakon prošle sezone gastro-natjecanja desetero natjecatelja dobilo posao u ugostiteljstvu. Trenutno skupljaju novac za kupnju specijaliziranog kamiona za potrebe natjecanja. U tu svrhu Hrvatski Caritas uplatio je 30 tisuća kuna.

U finalnom natjecanju, koje je održano u četvrtak u montažnim prostorima na jezeru u Granešini, bilo je osam timova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su imali zadatak pripremiti večeru s pet sljedova. Pripremali su jela za stodvadeset uzvanika pod vodstvom gastro-stručnjaka i barmena iz Hrvatske i Slovenije. Gosti su uživali u odličnoj atmosferi i ukusnim delicijama i koktelima koje su natjecatelji pripremili, a sve je pažljivo pratio stručni žiri koji je donio odluku o pobjednicima.

Prvo mjesto osvojila je Marina Jug koja je pripremila desert, drugo mjesto pripalo je Antoniju Bošnjaku, a treća je bila Ines Graf. Nagrade su pobjednicima dodijelili apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, koji inače prati rad Udruge, i ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

Provincija franjevaca konventualaca  i ove godine nagrađuje pobjednike putovanjem u Rim gdje će sudjelovati na audijenciji s papom Franjom. Fra Miljenko je, pozdravljajući prisutne u ime fratara istaknuo kako je „lijepo kada ljudi imaju srca za čovjeka, posebno za one koji su najosjetljiviji dio društva. Nama franjevcima je to poslanje, i radujemo susresti vas koji imate otvoreno srce.“

Uz nuncija Linguu i provincijala Hontića prisustvovali su i izaslanik kardinala Josipa Bozanića vlč. Kristijan Tušek, te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika republike i predsjednika vlade.

Udruga je u suradnji s franjevcima konventualcima tijekom proteklih nekoliko mjeseci u nekoliko hrvatskih gradova u prostorima franjevačkih samostana organizirala natjecanja na lokalnim razinama. Odaziv je bio jako dobar, a pobjednici se u četvrtak pristigli na finalno natjecanje u Zagreb. Osim u Hrvatskoj, ove godine natjecanje je održano po prvi put i u BiH, u Livnu. Odande je u pratnji s. Blanke Jeličić na finale stigao Marko Vrdoljak koji je izrazio radost i zahvalnost zbog sudjelovanja u takvom projektu i zbog mogućnosti stjecanja novog i dragocjenog iskustva.