Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Ferdo Jukić proslavio 30 godina župničke službe u župi Blizna

Blizna (IKA)

Misom koju je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić predslavio u crkvi Svete Marije u Blizni na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. rujna, fra Ferdo Jukić proslavio je 30. obljetnicu župničke službe u Blizni.

Predslavitelj fra Gabrijel u homiliji je istaknuo da „Crkva naša slavi rođendan Majke Marije. Ona je doista Majka Isusa Krista, Boga i Čovjeka – ona je Majka naša…“

Rekao je da župljani Blizne već stoljećima dolaze na to svetu mjesto i utječu se Mariji. Tijekom stoljeća su se na tim prostorima vodili ratovi, palile se crkvene knjige, rušile se crkve… A Hrvati? – upitao je. Hrvati su gradili i čuvali svoj identitet i svoju vjeru i zato i danas ovdje stojimo pred Marijom, pred onom koju je Spasitelj izabrao da mu bude majka, nije dopustio da njezino završi u grobu, nego je jedino ljudsko tijelo uzneseno na Nebo. To je garancija svima nama da će naša ljudska tjelesa uskrsnuti, tu su vjeru vjerovali naši stari pređi… I mi danas vjerujemo istu vjeru kao što su vjerovali oni i zato smo im zahvalni jer su vjerom čuvali i branili…“, poručio je fra Gabrijel.

Misu je suslavilo mnogo svećenika. Pjevanje je predvodila Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. Sudjelovao je veliki broj vjernika župe Blizna i okolnih župa, među kojima članovi KUD-a Labišnica odjeveni u narodne nošnje zagorskog dijela općine Marina, te načelnik Općine.

Na kraju slavlja nazočnima se obratio i fra Ferdo te je zahvalio svima koji su u proteklih 30 godina pridonijeli boljitku župe Blizna. Posebnu zahvalnost izrazio je Hrvatskoj vojsci za sve što je napravila za župu Blizna, od probijanja pristupnih putova, izrade parkirališta oko groblja, do obnove župne kuće i ostaloga.

Fra Ferdo Jukić rođen je u Runoviću, u Župi Gospe od Karmela, 3. kolovoza 1939. Za svećenika je zaređen 1965., nakon završenog studija na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj i diplomiranja na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Mladu misu proslavio je 2. svibnja u rodnoj župi. Službovao je kao vikar i župnik u Zavojanima, Sinju, Piramatovcima, Banjevcima te 30 godina u Blizni.