Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Mišo Biskup proslavio mladu misu u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Kapucin fra Mišo Biskup proslavio je mladu misu u nedjelju 16. srpnja 2023. u Svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Uz subraću svećenike suslavitelje i vjerničku zajednicu svetišta, na mladu misu stigli su i vjernici iz drugih župa, kao i hodočasnici iz Zagreba. Posebno su radosni bili mladomisnikov otac Ivan i sestra Katarina, te ostala rodbina i prijatelji.

Propovijed je izrekao fra Jure Šarčević. Kazao je da je mladomisnikova misa toga dana radost svih okupljenih, kao i onih koji više nisu ondje, ali se na nebu tomu raduju, poput mladomisnikove majke Jele. Izrazio je zahvalnost Bogu za taj događaj te iznio neke misli sv. Leopolda Bogdana Mandića o euharistiji, kao i misli sv. Franje o veličini svećeništva i euharistije. Naglasio je i potporu obitelji fra Miši da odgovori na Božji poziv.

U nastavku propovijedi, propovjednik je tumačio kako je biti svećenik istovremeno i dar i tajna i služenje. Zašto Bog poziva jednoga, a ne drugoga – ne može se nikada do kraja shvatiti, kazao je te ispripovijedio razumijevanje sv. Ivana Pavla II. o tomu kako ga je Bog pozvao da postane njegov svećenik.

Dok razmišljamo o daru svećeništva postavljaju nam se mnoga pitanja, nastavio je fra Jure i pomoću primjera ponudio odgovor na pitanja: „Tko je svećenik?“, i: „Kakav nam danas treba svećenik?“

Živimo u nestabilnom vremenu u kojem kao da je sve u krizi – ustvrdio je. Naglasio je da svećenici i svi oni moraju „biti model, uzor stabilnosti, zrelosti, posvećenja i vjernoga služenja“ u takvom svijetu. Također je prenio misli sv. Ivana Marije Vianneya o tomu tko je sve svećenik.

„Zato, dragi brate Mišo, budi vjerni sluga Kristov, kreni u vinograd Gospodnji ponizno, a on će te jačati svojom milošću i svojim Svetim Duhom“, a Gospa od Milosrđa neka bdije nad tobom, poželio je propovjednik mladomisniku Biskupu.

Okupljene na misi na početku je pozdravio ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić te čestitao mladomisniku, a skupina djece prigodnim recitalom je svima posvijestila što će se ubrzo dogoditi i tako okupljene uvela u slavlje.

Riječi zahvale na kraju je izrekao upravitelj dubrovačkog svetišta fra Miljenko Vrabec. Hodočasnici iz zagrebačkih župa sv. Mihaela Arkanđela i sv. Leopolda Bogdana Mandića obradovali su prigodnim darovima mladomisnika, koji je jedno vrijeme djelovao u njihovim zajednicama, a svi su na kraju pristupili oltaru i pojedinačno primili mladomisnički blagoslov. Ministranti su kao uspomenu dijelili sličice na kojima je napisano i mladomisnikovo geslo: „Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude! (Lk 5, 10)“.

Za slavlje mlade mise vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio  nacionalni duhovni asistent Franjevačke mladeži i vikar Župe sv. Leopolda B. Mandića u Zagrebu fra Josip Ćibarić. Na trodnevnici, kao i na mladoj misi pjevanje je predvodio zbor svetišta.

Fra Mišo Biskup rođen je 3. listopada 1978. u Dubrovniku. Studij teologije završio je 2014. godine u Zagrebu. Nakon završetka studija, tijekom sljedećih nekoliko godina u svom traženju u odgovoru na Božji poziv fra Mišo je u domovini obavljao različite poslove, a također i u svijetu kao pomorac. No, uvijek se vraćao u Dubrovnik, u Svetište Gospe od Milosrđa, gdje je odrastao i ministrirao kao dječak, i u molitvi se predavao zagovoru blažene Djevice Marije te se konačno odlučio uči u kapucinski red.

U novicijat manje braće kapucina stupio je u Italiji 2018. godine. Nakon početne formacije, novicijata i boravka među kapucinima u Milanu i Zagrebu na poziv fra Ivice Vrbića, misionara u kapucinskoj misiji Minero-Santa Cruz u Boliviji, sudjelovao je godinu dana u životu i radu te misije. Po povratku i nakon duhovne pripreme položio je 17. rujna 2022. u Dubrovniku svečane redovničke zavjete, a 8. listopada iste godine primio je sveti red đakonata po rukama dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića. Za svećenika ga je u zagrebačkoj Dubravi zaredio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša 27. svibnja 2023. godine.