Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjevci Sesvetske Sopnice predali novčanu pomoć za stradale u potresu

Sisak (IKA)

Župljani Župe Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici na inicijativu svojih franjevaca svećenika, uz materijalna dobra prikupljali su i novčane priloge nakon nedjeljnih misa od 3. do 17. siječnja za stradale u potresu.

Po završetku akcije prikupljene novčane priloge gvardijan i župnik fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar fra Zdravko Dadić, u pratnji Ivice Tolića, Ivana Ramljaka i Radoslava Dumančića, članova Župnog ekonomskog vijeća, u srijedu 20. siječnja posjetili Sisačku biskupiju te sisačkom biskupu Vladi Košiću predali dio novčane pomoći, a dio braći franjevcima u župe sv. Bartola u Hrastovici, sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i sv. Antuna Padovanskog u Čuntiću kojima upravljaju fra Dragan Grizelj i fra Petar Žagar, franjevci svećenici zagrebačke Provincije sv. Ćirila i Metoda.

Župi i franjevcima u Hrastovici također je posredstvom župe Sesvetska Sopnica obitelj Mladena Hadžića darovala automobile, marke Audi, za potrebe i rad volontera u istoimenoj župi.

Župnik Dadić je biskupu Košiću uime župljana Sesvetske Sopnice prvo izrazio kršćansku sućut i ljudsku blizinu za poginule osobe i njihove obitelji u nedavnom potresu, a predajući novčani prilog kazao je: “Hvala župljanima i svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u humanitarnim akcijama prikupljanja materijalne i novčane pomoći potrebitima na području Banovine koju je pogodio razoran potres. I nama su drugi pomagali kad je bilo teško, ali ovo je nešto sasvim drugo i potresnije, zato smo se odlučili uključiti u ovaj val ljudske dobrote.”

Osim domaćih župljana vjernika, u akcije pomoći su se uključili i svesrdno ih podržali prijatelji župe, kao i članovi karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene “Kruh sv. Ante”, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, a akcije će i dalje biti nastavljene sve do odabira i obnove barem dviju kuća stradalim obiteljima na tom području.

Biskup Košić je franjevce i predstavnike župe Sesvetska Sopnica upoznao s brojnim teško stradalim sakralnim objektima na kojima će se šteta tek početi zbrajati, istaknuvši štete na katedrali Uzvišenja svetoga Križa, crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, Sv. Bartola u Hrastovici te im zahvalio na duhovnoj i materijalnoj pomoći i svemu što čine za stradale stanovnike i za potrebite tih krajeva.

„Cilj humanitarnih akcija je uvijek da se ljudima koji žive u teškim životnim i materijalnim okolnostima ili pogođenima raznim prirodnim nepogodama, život barem malo učini lakšim i ugodnijim. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ovu plemenitu akciju i dali svoj doprinos te i na taj način potvrdili kako se u hrvatskom čovjeku uvijek probudi najbolji dio njega, a to su zajedništvo i osjetljivost za nevolju brata čovjeka”, rekao je na kraju susreta biskup Košić.

Nakon susreta s biskupom Košićem, gosti iz Sesvetske Sopnice su u Sisku posjetili i distribucijski Centar Caritasa gdje ih je s radom i do sada učinjenim upoznala s. Smilja Čirko, koordinatorica rada Caritasa Sisačke biskupije, i volonteri, posebno sa sadržajem pomoći koja će u narednom razdoblju trebati kada krene zahtjevna obnova obiteljskih i gospodarskih objekata.

Na povratku u Zagreb franjevci i predstavnici župe posjetili su i Župu sv. Nikole biskupa u Žažini, gdje ih je upravitelj župe vlč. Ilija Piličić upoznao s razornim posljedicama potresa, gdje je pod ruševinama župne crkve smrtno stradao orguljaš Stanko Zec za kojega su se svi zajednički i pomolili.