Budi dio naše mreže
Izbornik

Gdje postoji jaka vjera, bit će ljubavi i spremnosti na pomoć misijama

Zagreb (IKA)

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija „Moguća misija“ urednika Trpimira Alajbega u utorak, 13. listopada posvećenoj Misijskoj nedjelji gostovali su nacionalni direktor Papinskih misijskih djela Hrvatske (PMD) vlč. Antun Štefan koji je i sam gotovo dva desetljeća bio misionar u Beninu i nacionalni direktor PMD u Bosni i Hercegovini mons. Luka Tunjić.

Govoreći o misijskoj svijesti u Crkvi, mons. Tunjić istaknuo je da je potrebno mijenjati mentalitet da misije nisu samo materijalno pomaganje, one su prvenstveno molitvena potpora. Prema njegovim riječima, potrebno je produbljivanje misijske svijesti, a tek onda dolazi materijalna pomoć. I sam papa Franjo kaže da misije trebaju postati stil našeg života i trebaju postati dio nas, rekao je mons. Tunjić.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina rasadište duhovnih i misijskih zvanja i vjernici su na njih ponosni. „Svjedočanstva naših misionara urodit će novim misijskim zvanjima“, smatra mons. Tunjić. „Važno je istaknuti da je protekle godine ubijeno 40 misionara, svaki je svjestan da može biti sljedeći, da može podnijeti mučeničku smrt, zato zaslužuju naše poštovanje“, poručio je mons. Tunjić.

Iz osobnog iskustva, radeći u misijskoj središnjici posvjedočio je da su najveći podupiratelji misija u molitvenom i materijalnom smislu čitatelji „Radosne vijesti“. „Ono što je važno jest da su misije stvar vjere, uvijek su povezane uz jaku vjeru i iz vjere se rađaju i misijska zvanja. I crkveni dokumenti kažu da se po duhovnim zvanjima i po misionarima pokazuje i ogleda životnost i živa vjera jednoga naroda. Mi ćemo trebati raditi na jačanju vjere našeg naroda. Gdje postoji jaka vjera bit će i ljubavi prema najpotrebitijima i u župi, ali bit će ljubavi i spremnosti na pomoć misijama“, istaknuo je mons. Tunjić.

Govoreći o misijama, vlč. Štefan također je istaknuo da je duhovni moment najvažniji, ali je pozvao da se i materijalno pomogne rad naših misionara. „Malo je ekonomski govor kompliciran, ali ako želite imati novaca, onda dajte. Dajte ne profiterski, nego iz srca, onda će to biti blagoslovljeno. Misionari nemaju gdje potrošiti novce nego za sirotinju“, poručio je vlč. Štefan, impresioniran dobrotom ljudi od biskupa do vjernika koji pomažu misije.