Budi dio naše mreže
Izbornik

Generacija pazinskih maturanata iz 1973. proslavila 50. obljetnicu mature

Pazin (IKA)

U Pazinskome kolegiju, nekadašnjoj zgradi pazinskog sjemeništa, u utorak 20. lipnja, 50. obljetnicu mature proslavili nekadašnji đaci tog sjemeništa svećenici mr. Ivan Milovčić, Anton Šuljić, prof., prof. dr. sc. Franjo Velčić i Ivan Tolj, književnik i general HV-a.

Od nekadašnjih 11 maturanata pazinske sjemenišne gimnazije petorica su postali svećenici, a petorica su već preselila u vječnost. Ogledni sat vodila je njihova nekadašnja prof. s. Robertina Medven, a od odgojitelja susretu se priključio mr. preč. Tomislav Šporčić, dok se biskup Ivan Milovan, njihov nekadašnji odgojitelj, ispričao jer je i njegova generacija slavila svoju obljetnicu.

Podsjećajući na vrijeme prije pola stoljeća, s. Robertina je iznijela pojedinosti vezane uz vrijeme i događanja u teškim, ali časnim i izazovnim vremenima te istaknula kako je zlatna generacija kasnije ostavila vidljiv trag svoga života i djelovanja kako na razini Crkve u hrvatskom narodu, tako i na razini domovine Hrvatske. Prozvavši nazočne zaustavila se osobito na petorici preminulih kolega kao i na većini preminulih profesora i odgojitelja.

Euharistijsko slavlje u kapeli Kolegija predvodio je vlč. Velčić koji je, uz zahvalnost za sve darove koje su tadašnji đaci primili u pazinskome sjemeništu, podsjetio i na vedrije zgode.

Pjevanje je uz gitaru i izbor ondašnjih popularnih duhovnih šansona predvodio vlč. Šuljić, a na kraju je svoju riječ sjećanja izrekao i preč. Šporčić. Riječ je uputio i general Tolj koji se prisjetio svoga sjemenišnog života, posebice poglavara od kojih je puno učio, među ostalim i kako što ispravnije voljeti Hrvatsku.

Druženje se nastavilo za bratskim stolom u Bermu gdje su sudionici nakon objeda posjetili poznatu crkvicu sv. Marije na Škrilinama s freskama Vincenta iz Kastva. Uz tumačenja profesora Šuljića i Velčića susret je u toj crkvi zaključen molitvenom pjesmom Slavna Majko Spasitelja.

Pazinskih je maturanata te 1973. bilo 11, petorica od njih postali su svećenici dok su ostali izabrali svjetovna zvanja i zanimanja. Od jedanaestorice njih već su preminula petorica, dvojica kolega su bila spriječena sudjelovati, a ostali, što kao aktivni u pastoralu, suradnici na medijskom, znanstvenom i karitativnome polju i dalje djeluju u crkvenom poslanju, što kao umirovljenici i dalje sudjeluju u javnom poslu naše Crkve i Domovine.