Budi dio naše mreže
Izbornik

General Ante Gotovina: „Lijepo bi bilo da Pelješki most zovu Libertas - jer on i je sloboda!“

Pakoštane (IKA)

General Ante Gotovina, osobiti predstavnik generacija hrvatskih ratnika u oslobađanju Hrvatske, sudjelovao je u subotu 31. srpnja u misnom slavlju za Domovinu i hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima te u blagoslovu velike hrvatske zastave koja je svečano postavljena na novouređeni domovinski spomen - jarbol na Trgu kralja Tomislava u Pakoštanima.

Čin blagoslova i postavljanja hrvatske trobojnice učinjen je u sklopu proslave Dana Općine Pakoštane i Dana hrvatskih branitelja s područja Pakoštana. Pakoštane su mjesto i područje poznato po velikodušnom odazivu, sudjelovanju pakoštanskih hrvatskih branitelja u obrani domovine. U Domovinskom ratu bilo je oko 400 branitelja rodom iz Pakoštana, a šestorica pakoštanskih branitelja su poginuli.

Ponos toga primorskog mjesta je general Ante Gotovina, rodom iz Pakoštana, simbol pakoštanskih branitelja, ali i svih požrtvovnih hrvatskih ratnika, dodatno i zbog žrtve koju je nakon Domovinskog rata podnio u dokazivanju hrvatske obrambene nedužnosti u haškom uzništvu.

General Gotovina sudjelovao je u misnom slavlju u pakoštanskoj crkvi, a nakon mise, 12 metara duga hrvatska zastava donesena je u procesiji do mjesta svoga postavljanja na obali, gdje je taj spomen – prostor, kao i zastavu prethodno u crkvi, blagoslovio župnik Pakoštana don Jerolim Lenkić.

Na početku procesije u nošenju zastave od crkve do obale bio je križ, a iza njega predstavnici hrvatskih branitelja među kojima su bili general Ante Gotovina, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Ante Deur i drugi.

Ministar Medved rekao je da je upravo svečanošću postavljanja hrvatske zastave koja će se ubuduće trajno vijoriti s obale u Pakoštanima, počelo višednevno obilježavanje, u protokolu na državnoj razini, prigodnog programa ususret proslavi 5. kolovoza, Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja.

Nakon svečanog programa na pakoštanskoj obali kralja Petra Krešimira IV., o čijem ćemo bogatom sadržaju i porukama toga događaja dodatno izvijestiti, general Gotovina dao je izjavu našoj novinarki Ines Grbić.

„Super se osjećam na Dan Općine Pakoštane, u zajedništvu s mojim prijateljima, braniteljima. Naši branitelji Općine Pakoštane imali su hvalevrijednu inicijativu da hrvatski stijeg bude baš danas postavljen, da bude svečano otvorenje toga jarbola, predstavljanje i blagoslov naše zastave. To je tradicija“, rekao je general Gotovina, zapovjednik koji je značajni idejni i operativni sukreator oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja.

„Da. To je jedno poglavlje davno zatvoreno i Bogu hvala da je to tako. Živimo u sigurnosti i u miru. I gledamo naprijed!“, rekao je general Gotovina.

O susretu s braniteljima u svečanim prigodama poput takve, general je rekao da je on inače prisutan u Pakoštanima i redovito viđa svoje suborce. „Ja sam tu. I živim tu. I radim ovdje, jako blizu Zadru. Radim u Gaženici“.

Upitan što bi poručio hrvatskom narodu u danima ponosa i slave uz obilježavanje Oluje, general Gotovina pokazao je koliko poštuje i cijeni slobodu i izrazio duboki stav, osjećaj svoje duše: koliko u svome biću osjeća vrijednost i živi vrednotu slobode, koliko želi da svi budu svjesni veličine toga dara. Pa u tom duhu i tim nagnućem – slobodarskim, gleda i na izgrađeni Pelješki most kojega je samoinicijativno imao potrebu istaknuti – uvijek u pogledu na budućnost.

„Kao što vidite, tradicija je nešto što moramo čuvati. Sigurnost i sloboda su potreba svakog dana, za one koji se brinu o tome. To su naš Sustav nacionalne sigurnosti i naše Hrvatske oružane snage. A ovo ostalo – trebamo raditi i raditi! Puno strateških projekata, puno strateških ciljeva postigli smo od kraja Domovinskog rata. Ostvarili smo puno strateških projekata. Jedan od tih je sada i spajanje krajnjeg juga Hrvatske s ostalom Hrvatskom preko Pelješca, taj famozni most. I kako na jednoj zastavi grada Dubrovnika piše – Libertas! Lijepo bi bilo da taj most zovu Libertas. Jer on i je sloboda!“, poručio je hrvatski general Ante Gotovina s proslave Dana hrvatskih branitelja Općine Pakoštane.

A onda je general Gotovina strpljivo i s osmijehom, na molbe mnogih sudionika toga događaja koji su ga zamolili: ‘Ante… Generale!“, svakome ispunio želju tko se poželio s njim slikati, i tako izražavajući poštovanje znanim i neznanim ljudima koji su zahvalni hrvatskim braniteljima na njihovom darivanju života u ostvarenju hrvatske slobode.