Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni ministar fra Massimo Fusarelli: Franjevci su pred velikim promjenama

Rim (IKA)

Neke franjevačke provincije upravo doživljavaju nagli pad ulazaka novih članova, druge brz i zahtjevan porast. Fra Massimo Fusarelli uočava da su franjevci suočeni s velikim preokretima, prenosi u srijedu 30. studenoga Vatican News.

Generalni ministar franjevaca Massimo Fusarelli tvrdi da je njegova redovnička zajednica u cijelom svijetu „pred velikim preokretima“. Neke redovničke provincije, ponajprije u Europi i Sjevernoj Americi, trenutačno doživljavaju nagli pad pristupanja novih članova, druge brz i zahtjevan porast, rekao je Talijan u razgovoru za austrijski franjevački časopis Antonius. „Ovo bismo trebali vidjeti kao priliku da preispitamo svoje navike“, rekao je. Ovaj 59-godišnjak je od 2021. godine, kao generalni ministar i 121. nasljednik svetog utemeljitelja reda Franje Asiškog, odgovoran za baštinu svoje redovničke zajednice diljem svijeta.

Fusarelli je uvjeren da se smisao franjevačkog života još uvijek ostvaruje „u susretu i odnosu s ljudima, osobito sa siromasima“ te da su važna nedavna nastojanja Crkve da postigne veću ravnotežu između svećenika, braće laika i vjernika laika. „Pitanje nije samo kako možemo bolje zajedno raditi. Pitanje je živimo li bolje zajedno”, rekao je Fusarelli. „Imamo sjajne programe, ali stalno slušam da smo previše sramežljivi razgovarati s ljudima o njihovom pozivu“.

Fusarelli je u razgovoru također upozorio na političare koji „prenamjenjuju“ molitve poput krunice ili pak vjerske simbole. U Italiji, primjerice, čelnik desničarske stranke Lega Matteo Salvini nosi franjevački znak Tau, simbol franjevačke obitelji, ponekad vrlo vidljivo na prsima. „On to može slobodno činiti, ali to je prenamijenjena uporaba koja je neprimjerena“, rekao je redovnik. Bez vjere „Tau ili krunica postaju ekstremistička ideologija ili zastava. Mi katolici ne želimo koristiti molitvu na takav način“, kazao je. Određene skupine političara sklone su politiziranju vjere. „No mi kažemo: Religija ne smije podleći političkoj zloporabi“.

Prema posljednjim podacima reda Fusarelli je poglavar za više od 12.000 franjevaca u 119 zemalja svijeta. Oko 5.000 ih živi i djeluje u Europi, izvještavaju KNA i Vatican News.