Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni vizitator zagrebačke franjevačke provincije posjetio biskupa Škvorčevića

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu u Požegi, 4. prosinca fra Domagoja Runjea, generalnog vizitatora Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u pratnji fra Miroslava Tandarića, tajnika Provincije. Fra Domagoj obavlja vizitaciju Provincije uoči njezina Kapitula koji će se održati nakon Uskrsa iduće godine.

U razgovoru je biskup Škvorčević upoznao generalnog vizitatora s osnutkom i djelovanjem Požeške biskupije te pastoralnim radom svećenika Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda u sedam njezinih župa, zahvalivši za sve što u duhu franjevačke karizme, surađujući s biskupom i svećenicima nastoje činiti za vjernike ove mjesne Crkve.

Potom je konkretno progovorio o djelovanju braće u Župi i samostanu sv. Antuna Padovanskog u Našicama, Župi i samostanu sv. Roka u Virovitici, Župi sv. Josipa u Đurđenovcu, Župi sv. Ivana Krstitelja u Špišić-Bukovici, Župi i samostanu Duha Svetoga u Požegi, Župi i samostanu sv. Petra u Cerniku te Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju.

Biskup je među ostalim istaknuo važnost nastojanja oko jednog pastorala u Biskupiji različitim putovima i ugrađivanja franjevačke karizme u zajedništvo požeške mjesne Crkve. Dotaknuo se i nekih poteškoća u uvjerenju da ih je moguće nadići zajedničkim trudom. Otac vizitator se zanimao za određene biskupijske posebnosti u kojima djeluju braća franjevci te se posebno osvrnuo na pitanje triju župa u kojima djeluje po jedan franjevac, što predstavlja poteškoću za njegovu pripadnost zajednici.

Generalni vizitator zahvalio je biskupu Škvorčeviću za razgovor i za zauzimanje da odnosi između franjevaca i Biskupije budu na primjerenoj eklezijalnoj razini. Biskup je potom upoznao fra Domagoja s Povijesnom knjižnicom Požeške biskupije i crkvom sv. Lovre. Vizitator se susreo sa sestrama klarisama u Požegi, a idućih dana posjetit će braću franjevce u navedenim župama Požeške biskupije i samostanima.