Budi dio naše mreže
Izbornik

Glas Koncila objavio knjigu razmatranja o Lauretanskim litanijama

Zagreb (IKA)

Objavljena je nova knjiga „Ime bez svake gorčine. Biblijska razmatranja o lauretanskim litanijama“ autora Luke Tripala, priopćio je u utorak 8. kolovoza 2023. izdavač Glas Koncila.

Knjiga je bogato ilustrirana nakitom Gospe Sinjske. Sabire 56 razmatranja o Blaženoj Djevici Mariji koja su izvorno objavljivana u Glasu Koncila tijekom više od godinu dana. Riječ je o kratkim tekstovima koji uz pomoć biblijskih navoda povezuju lauretanske zazive s Gospinim krjepostima i njihovim znakovima.

Svako od razmatranja, naime, počinje govorom o krjepostima, kako piše sam autor, „o duhovnim dobrima o kojima – redovito duhovito – svjedoče upravo zla: suvremena izopačenja krjeposti“. Razmatranja se ne zaustavljaju samo na raskrinkavanju zla nego se i produbljuju promišljanjem otajstvenoga znaka pojedine krjeposti. Crpeći iz riznice biblijskih enciklopedija i rječnika, autor otkriva kako mnogobrojne slike iz Pisma i Predaje rasvjetljuju često nejasno značenje lauretanskih litanija.

Kako je papa Franjo Lauretanske litanije posljednji put proširio 2020. godine, to je prva knjiga s njihovim potpunim tumačenjem u Hrvatskoj.

„Siguran sam da će polagano iščitavanje i razmatranje biti na korist našoj duši. Neće nam pružiti samo dublje poznavanje naše Majke, nego će nam omogućiti i da ju više volimo i više s njom razgovaramo“, zaključuje u proslovu knjizi vlč. Josep Peguera Poch.