Budi dio naše mreže
Izbornik

Glavni izvjestitelj Sinode kardinal Hollerich o ulozi žene u Crkvi

LUXEMBOURG (IKA)

Glavni izvjestitelj Sinode kardinal Jean-Claude Hollerich govorio je na Teološkom fakultetu u Fuldi o temi „Sinode o sinodalnosti“ te je komentirao podneske biskupija i sažetke biskupskih konferencija iz cijelog svijeta u dosadašnjem sinodskom procesu. Između ostaloga, osvrnuo se na pitanje uloge žene u Crkvi, izvještava Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Prema riječima luksemburškog kardinala Jean-Claudea Hollericha, mnogi su katolici diljem svijeta otvoreni đakonatu i za žene. „Otprilike polovica zagovara žene kao đakonice“, rekao je o poslanim tekstovima glavni izvjestitelj Sinode u utorak 7. prosinca u Fuldi. Pritom je kardinal rekao da to ne znači „da cijeli svijet misli da žene treba rediti“ za svećenice. Tek „manji dio“ govori o svećeništvu.

Glavni izvjestitelj Sinode je istaknuo da je jačanje uloge žena u Katoličkoj Crkvi kao cjelini zahtjev iz cijelog svijeta. To je opisao kao važan rezultat. Gotovo „svi sažeci navode da se žene u Crkvi moraju više čuti i da njihova uloga u Crkvi mora biti važnija“, što je „pitanje potpunoga i pravednoga sudjelovanja žena“. „U procesima donošenja odluka i u govoru Crkve seksizam je vrlo raširen“, a „redovnice se često promatraju kao jeftina radna snaga“, stoji među ostalim u dokumentu.

Papa Franjo otvorio je globalni sinodski proces 2021. godine. U hodu i dijalogu u više faza, koji je prvotno planiran na dvije, a sada na tri godine, Papa želi da Crkva bolje prepozna izazove s kojima se valja suočiti. Osnova je Radni dokument kontinentalne faze Sinode koji je nastao na temelju podnesaka gotovo svih biskupija u svijetu, a predstavljen je u Vatikanu krajem listopada. Nakon prve faze na razini mjesnih Crkvi, od jeseni je u tijeku druga, kontinentalna faza. Slijede potom skupštine Biskupske sinode u listopadu 2023. i listopadu 2024. u Rimu.

Hollerich je naveo još jedan važan rezultat iz sažetaka biskupskih konferencija, odnosno da su ljudi zatražili „da mi biskupi, svećenici i drugi postupamo kako je postupao i Krist u evanđeljima“, a to znači da se „sa svima mora postupati s poštovanjem i ljubavlju. Nitko ne smije biti isključen“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Luksemburga, a izvještava KNA.