Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnji susret slovenskih i hrvatskih franjevaca konventualaca i 50. obljetnica Provincije sv. Jožefa

Ptuj (IKA)

Godišnji susret ili, kako se običava nazvati, „Srečanje“ franjevaca konventualaca iz Slovenije i Hrvatske održan je na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice 7. listopada 2022. u Samostanu sv. Petra i Pavla na Ptuju.

Ove godine slavi se 50. obljetnica osamostaljenja Slovenske minoritske provincije sv. Jožefa od Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Upravo je to bila prigoda za istaknuti brojne povijesne crtice i međusobni odnos dviju provincija koje su zajedno rasle služeći Gospodinu u dobrim, ali i vrlo teškim razdobljima povijesti.

Bratski susret započeo je okupljanjem u najstarijem samostanu slovenske provincije, koji svojim zdanjem i velebnošću svjedoči o svom bogatom duhovno-kulturnom značaju tijekom stoljeća do današnjih dana.

Uslijedilo je razgledavanje samostana i susret s monumentalnim svjedocima franjevačke baštine toga samostana. Osobito značajna knjižnica, koja u svom baroknom izdanju čuva nekoliko tisuća knjiga od kojih su neki primjerci temelji slovenske pismene baštine. Nastavak razgledavanja proširio se izvan crkve i samostana, gdje su braća posjetila proštijsku crkvu sv. Jurja u gradu Ptuju, koju opslužuju slovenska braća. Valja istaknuti da su slovenski franjevci konventualci koncentrirani u području grada Ptuja gdje imaju tri samostana i skrbe o nekoliko župa.

Euharistijsko slavlje predvodio je mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl u zajedništvu s vikarom Reda manje braće konventualaca fra Janom Maciejowskim, generalnim asistentom Reda fra Igorom Salmičem, slovenskim provincijalom fra Milanom Kosom, hrvatskim provincijalom fra Miljenkom Hontićem te brojnom slovenskom i hrvatskom braćom franjevcima konventualcima.

Danas je spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, zato bih želio u ovoj zahvalnoj svetoj misi, povodom pedesete obljetnice osnutka slovenske provincije sv. Jožefa, razmišljati zajedno s vama o snazi molitve krunice u našem životu, ali i u životu naših zajednica. Značaj ove molitve najbolje nam je predstavio, danas već sveti papa Ivan Pavao II, koji je nazvao ovu molitvu ‚slatkim lancem koji nas povezuje s Bogom, vezom ljubavi koji nas združuje s anđelima, pouzdanom lukom na općem brodolomu čovječanstva‘. Upravo nam ta jednostavna molitva pomaže da se sve više i više suobličujemo Kristu. Dok razmatramo otajstva krunice, susrećemo Krista, te promatramo kako njegov životni put postaje i naš put. Neka nam ovaj spomendan otkrije novo svijetlo snage i vrijednosti ove molitve, kako bismo je iskusili na putevima našega života, kako bi se i po toj molitvi očitovala i naša zajednička povezanost u samostanima i u provincijama“, rekao je nadbiskup Cvikl u propovijedi.

Nakon mise zajedničko druženje nastavljeno je  ručkom u blagovalištu Samostana sv. Petra i Pavla, uz prigodne zahvalne govore i čestitke.

Popodnevnim programom započeo je međunarodni simpozij o 50. obljetnici provincije sv. Jožefa, koji će se održati 7. i 8. listopada u samostanu na Ptuju, s ciljem predstavljanja istaknutih članova provincije i duhovno-kulturnog doprinosa franjevaca konventualaca u Sloveniji.