Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Fatimska proslavljena na Blatinama – Škrapama u Splitu

Split (IKA)

Župa Prečistog Srca Marijina – Gospe Fatimske na Blatinama-Škrapama u Splitu u petak, 13. svibnja, svečano je proslavila svetkovinu nebeske zaštitnice – Blažene Djevice Marije – Gospe Fatimske.

Nakon dvije godine ograničenja zbog protuepidemioloških mjera, ove je godine bila prilika u punini proslaviti ovu svetkovinu, kako je to i bio običaj prije kriznih godina. Taj dio grada Splita i njegovi vjernici još od osnutka župe 1967. na poseban način povezani su s Gospom Fatimskom.

Jutarnja misa upriličena je i u povodu Dana obližnje škole Blatine-Škrape, u kojoj župni vikar don Ivan Zovko djeluje kao jedan od vjeroučitelja. To je bila prilika za susret s ravnateljicom i djelatnicima spomenute škole u prostorima u kojima djeluje župa. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni dječji zbor „Biseri“. U prostorima samostana upriličena je i humanitarna akcija prodaje kolača, čiji prihod ide za liječenje jednog od učenika škole „Blatine – Škrape“.

Središnje misno slavlje i procesija u župi na Škrapama upriličene su u večernjim satima. Euharistiju je predvodio i propovijedao križevački vladika Milan Stipić, uz susluženje domaćih svećenika. Pred velikim mnoštvom vjernika vladika Stipić je u homiliji aktualizirao misna čitanja predviđena za ovu svetkovinu, naglasivši ulogu Blažene Djevice Marije kao one koja povezuje čovjeka i Boga. Jednostavnim riječnikom, a opet teološki duboko, istaknuo je potrebu čovjeka svakog vremena da osmisli Bogom svoj život i postigne vječno spasenje, što mu vjera najizvrsnije omogućuje Gospinim posredovanjem. Fatimska ukazanja jedan su od primjera Marijine uloge u tom vječnom nastojanju približavanja čovjeka Bogu.

Vladika Stipić je također potaknuo okupljeni Božji narod na zajedništvo, uputivši na primjer hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, tim više što su Gospin kip u procesiji nosili veterani Četvrte gardijske brigade. Zahvalio je na podršci i pomoći koju vjernici pružaju izbjeglicama iz Ukrajine, od kojih znatan broj pripada bizantskom obredu u Katoličkoj crkvi, po čemu pripadaju kanonskoj jurisdikciji vladike Stipića.

Nakon euharistijskog slavlja, upriličena je procesija s Gospinim kipom i svijećama ulicama Škrape i Blatine i svečani blagoslov na kraju.

Poslije procesije u dvorištu samostana na Blatinama u organizaciji gradskih kotareva Blatine-Škrape i Split 3 upriličeno je zajedničko druženje za sav narod Božji, uz jelo, piće i pjesmu.

Župljani i brojni hodočasnici za svetkovinu su se pripremali trodnevnicom, koju su predvodili svećenici don Vedran Torić, don Dino Prkut i o. Zinovij Zenjo Zastavni. Svaki od njih u homiliji je aktualizirao ulogu Marije u povijesti spasenja, posebno u odnosu na fatimske poruke iz ukazanja 1917., a čija se svevremenost očituje i u naše vrijeme. Trodnevnica se nadovezala na svetkovinu svete Katarine Sijenske, proslavljenu desetak dana ranije, kao naslovnicu i zaštitnicu samostana sestara dominikanki na Škrapama, u kojoj djeluje župa, a za koju su se vjernici također pripremali trodnevnicom, koju je predvodio dominikanac o. Karlo Alan Kevo.

Prigodom svetkovine Gospe Fatimske župa je izdala i novi broj župnog časopisa „Žir“, s aktualnostima iz života župe u zadnje dvije godine.