Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Karmelska proslavljena u župi Smiljan

Smiljan (IKA)

Župa Blažene Djevice Marije Karmelske u Smiljanu proslavila je svetkovinu nebeske zaštitnice u subotu 16. srpnja, a svečanu poldanju misu predvodio je dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić.

Koncelebrirali su tajnik i kancelar Gospićko-senjske biskupije Mišel Grgurić, domaći župnik Nikola Turkalj, župnik u Ličkom Osiku i ravnatelj Caritasa Luka Blažević i domaći sin, župnik u Ličkom Lešću Ivica Miškulin. Asistirao je bogoslov Marko, a posluživali ministranti. Pjevanje je predvodila, uz glazbenu pratnju, Ana Marija Jurković iz Otočca.

Govoreći o nazivu ovog Marijinog blagdana, fr. Ivan Dominik u homiliji je pojasnio da on dolazi od gore Karmel u Svetoj zemlji i opjevan je u Bibliji po svojoj ljepoti. „Karmel znači vrt. Svaki od nas je vrt koji Gospodin želi obrađivati; čupati iz našeg vrta korov grijeha, natapati ga živom vodom da naš život bude plodan kao živi ud Tijela Kristova – Crkve  koja ima poslanje u cijelom svijetu. Stoga se svatko od nas treba pitati: ‘Kakvo je moje poslanje?’ Jesam li kršćanin, kršćanka da ljudi to vide? Ima li onih koji su se oduševili kad su vidjeli kakav je moj život?’“, potaknuo je na promišljanje fr. Ivan Dominik.

„Duša Bogu obraćena postaje vidljiva. To se ne može skriti. Bog postaje vidljiv u našem životu, po plodovima Duha Svetoga: ljubavi, radosti, miru, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, poniznosti, vjernosti, blagosti, suzdržljivosti, pravednosti, moralnoj čistoći, savršenosti, nemogućnosti djelovanja protiv pravde, poslušnosti odredbama zakona, posvećenja i spasenja. Kršćani su kao pojedinci i kao zajednica vjere okarakterizirani postupnom preobrazbom, otvorenošću, trajnim učenjem, spremnosti da se prihvate promjene, a plodovi toga procesa su vidljivi. (…) Svetost se u biblijskom smislu redovito izvodi od Boga te ovisi o bliskosti odnosa s Njim. Božja pravednost prelijeva se iz božanske sfere u sferu ljudskosti, oblikujući ljudska bića i njihove međusobne odnose po uzoru na samu Božju bit – Božju svetost. Ljubav funkcionira kao jezgra svetosti. Unoseći u svoj život navedene plodove Duha Svetoga postajemo, poput Gospe Karmelske, ispunjeni milošću i takvi obraćeni, dovodimo Isusu one koji još nisu upoznali niti iskusili Božju ljubav i nisu promijenjeni. Teško je promijeniti i one koji imaju neku vjeru i vele da im ne trebaju promjene, a kako tek one koji nisu vjernici“, rekao je fr. Ivan Dominik.

„Svi smo pozvani na molitvu. Molimo: Bože promijeni mene. Ovdje na svodu crkve ispred oltara piše: ‘Dom molitve’. Sve što radimo može biti povezano s Bogom. Nađimo kutak za sebe, povucimo se na molitvu, na osobni razgovor s Bogom. Zamolimo ga: ‘Bože obrati me. Daj mi više ljubavi i razboritosti’. Priznajemo kako nam je potrebna promjena da bismo izvršili svoje poslanje. Osobe koje su dopustile da ih Bog mijenja, da budu Njegov vrt, mijenjat će i nas. Svi smo ranjeni grijehom, a Bog od nas može učiniti svece. Bog se proslavio u mome srcu, a to se proteže i na druge ljude koje susrećemo“, kazao je fr. Ivan Dominik.

„Misa je slavljenje Boga, zahvaljivanje Bogu, a mi dolazimo moliti za ovo, za ono… Zaboravimo ga slaviti na misi, na poslu, u žalosti, u radosti… Živimo osobni odnos sa živim Bogom i zajednički odnos povezani u Crkvu koja je Mistično Tijelo Kristovo. Presveto Trojstvo savršeno je zajedništvo ljubavi u koje je svatko od nas pozvan ući. Slika Božjeg zajedništva je obitelj“, pojasnio je fr. Ivan Dominik, zapitavši vjernike prakticiraju li zajedničku molitvu u obitelji?

Homiliju je zaključio pitanjima i pozivom: „Štitimo li mi nerođenu djecu, stare, nemoćne, bolesne? Gdje su kršćani koji će se založiti, koji će trpjeti i progonstvo? Mi smo zaštićeni po Mariji i onda smo pozvani štititi druge. Potaknut ćemo i najveće grešnike, predati ih ljubavi Presvetog Srca Isusova. Molimo da se po Marijinom zagovoru ulije u naše srce obilje milosti i ljubavi, da po nama djeluje i u ovoj Lici koja vapi za demografskom obnovom i novim životima po kojima će opet ovdje rasti vjera u Boga pod zaštitom Gospe Karmelske“.

Na kraju mise župnik Turkalj zahvalio je svima imenujući svećenike, bogoslova, ministrante, voditeljicu zbora, gospođe koje su uredile crkvu, okitile je, koje su donirale za cvijeće i druge darovatelje, gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića i njegovu suprugu Mandicu.

Župa se za proslavu nebeske zaštitnici pripremila trodnevnicom od 13. do 15. srpnja koju su vodili župnik Turkalj, koji je i ekonom biskupije, don Goran Antunović, župnik u Plaškom i vlč. Dino Rupčić, župnik u Drežniku i Vagancu.

Prošle godine od crkve do vrhunca brda Krčmar, ili Ličkog Karmela s kojeg se pruža prekrasan pogled na Ličko polje na kojem se nastanio grad Gospić sa svim okolnim mjestima, selima i zaseocima, postavljen je križni put, a postaje je isklesao u ličkom kamenu i uprizorenje Vile Velebite također u kamenu umjetnik Dubravko Radman. Vjernici su do vrha molili križni put, a nakon toga na vrhu slavili misu.