Budi dio naše mreže
Izbornik

Gosti iz katoličkih škola iz Njemačke i Mađarske u posjetu Rijeci

Rijeka (IKA)

Salezijanska klasična gimnazija u Rijeci ugostila je u ponedjeljak 25. travnja učenike i učitelje iz katoličkih škola iz grada Cloppenburga na sjeveru Njemačke te Szehesfehervara u Mađarskoj.

Iz svake škole u Rijeku je došlo 10 učenika s dvoje učitelja, a projekt pod nazivom „Otkrivati Europske prijestolnice kulture – postati Europska prijestolnica kulture“ odvija se u okviru u programa razmjene učenika Erasmus+ u kojemu učenici Salezijanske gimnazije sudjeluju već desetak godina.

Posjet učenika iz Njemačke i Mađarske s ovom tematikom trebao se dogoditi u godini kada je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture, 2020. godine, no pandemija Covid-19 poremetila je planove. Sada kad su takvi susreti ipak mogući, gosti i prijatelji konačno su stigli u Rijeku. Domaćini su im u školskom holu pripremili izložbu sa znamenitostima i posebnostima Rijeke te na otvorenju predstavili tradicionalne pjesme i plesove, odjeću i hranu uz nezaobilazne zvončare, fritule i slane ribe.

Gosti iz Njemačke i Mađarske u sljedećih pet dana i uživo će vidjeti i doživjeti znamenitosti Rijeke i okolice. Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti, škola je koja redovito sudjeluje u međunarodnim projektima razmjene učenika, promovirajući Rijeku i Primorsko-goransku županiju kao nezaobilazna kulturna i turistička odredišta u Hrvatskoj.