Budi dio naše mreže
Izbornik

Gostovanje bogoslova u slavonskobrodskoj župi bl. Alojzija Stepinca

Slavonski Brod (IKA/TU)

Na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 25. studenoga, na poziv župnika slavonskobrodske župe bl. Alojzija Stepinca Tomislava Ćurića, dio bogoslovne zajednice posjetio je tu župnu zajednicu. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je preč. Stjepan Radić, rektor, a u koncelebraciji bili su mons. Karlo Višaticki, duhovnik i domaći župnik.

Bogoslovi su animirali svečano misno slavlje pjevanjem, čitanjem, asistiranjem, te svjedočenjem o pozivu. Svoje svjedočanstvo poziva iznio je Domagoj Brkić, bogoslov pete godine dok je o životu u Sjemeništu i sjemenišnoj formaciji govorio Vladimir Sabo, bogoslov druge godine.

Pojašnjavajući važnost svetkovine Krista Kralja, rektor Radić započeo je razmišljanje o zadivljenosti i time strahopoštovanju kojim znanstvenici pristupaju istraživanju svijeta i svemira. Sve što ga više otkrivaju, on biva tajanstveniji. Isus Krist kao Kralj i uzdržavatelj svega stvorenja, jest „pravi lik Božji“ i Bog po njemu drži sve u jednoj cjelini i smislu. Rektor je ukazao i na pozadinu ustanovljenja ove svetkovine: u iskustvu i tragediji velikoga svjetskog sukoba, Crkva je na čelu s Rimskim Prvosvećenikom prepoznala važnost trenutka, uočavajući da je samo jedan Kralj kojemu se treba klanjati i prema kojem treba iskazivati strahopoštovanje: Isus Krist.

Drugi dio propovijedi rektor je posvetio evanđeoskom tekstu u kojem Isus i Pilat dijalogiziraju, pri čemu Isus kao Spasitelj i Otkupitelj svijeta i pred Pilatom, koji Isusov život drži o niti, ističe da je On kralj. Osim dobrote i ljubavi u Isusovu su naviještanju također bile prisutne hrabrost i odlučnost. To je i nama primjer kada trebamo obraniti osnovne kršćanske vrijednosti, da se ne povlačimo niti ustežemo pred silama ovog svijeta. Bog će u tim trenucima dati uvijek snage, istaknuo je rektor.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik izrazio je zahvalnost rekavši: „Danas najmlađa slavonskobrodska župa s radošću grli zajednicu Bogoslovnog sjemeništa. Pozvali smo vas s iskrenom željom da nas svojim dolaskom obogatite u godini obilježavanja 10. obljetnice od osnutka naše župne zajednice jer smatramo da je vaše svjedočanstvo važno za motiviranje novih duhovnih zvanja za život naše Crkve. Župna zajednica koja Crkvi ne rađa nova duhovna zvanja ili je mrtva ili na umoru.

Mi svakodnevno molimo za duhovna zvanja. Osnovali smo zajednicu molitelja koja svakodnevno moli na tu veliku nakanu Crkve. Zato smo Bogu zahvalni što je naša župna zajednica, iako mlada, Crkvi darovala jedno svećeničko zvanje, a dvoje njih u pripravi su za svećeništvo i redovništvo. Vama, bogoslovima, iz osobnoga iskustva želim posvjedočiti kako je divno biti sretan svećenik. Ja to jesam jer me usrećuje sve ono što je vezano uz svećeničku službu. Posebna su mi radost naši vjernici koji uvijek zaslužuju naše predanje i našu ljubav. Kad oni osjete da ih mi volimo, onda nam oni velikodušnom ljubavlju uvijek uzvraćaju. Vi budite takvi! Budite sretni svećenici puni ljubavi prema Bogu, Crkvi i Božjem narodu. Neka vam svima uzor i nadahnuće bude budući svetac Alojzije Stepinac. I još nešto: kada sam bio u Bogosloviji, naš vicerektor nam je rado ponavljao riječi pokojnog kardinala Kuharića: Uvijek budite radost Božjega naroda! To iskreno želim svakome od vas!”

Nakon misnog slavlja župnik je predstavio povijest te mlade župe, njezin put uspostave i gradnje te protumačio izgled i sadržaj novoizgrađenog sakralnog prostora. Uslijedila je večera u prostorima župnoga stana, a zajedništvo je obogaćeno razgovorom, druženjem i pjesmom.

Ključne riječi:
bogoslovi gostovanje Slavonski Brod