Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor ministrice Obuljen Koržinek na proslavi Papina dana

Zagreb (IKA)

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija te predsjednica Vladine Komisije za odnose vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek održala je govor na proslavi Papina dana u srijedu 11. svibnja 2022. u Apostolskoj nuncijaturi koji prenosimo u cijelosti.

Poštovani državni tajniče Njegove Svetosti, uzoriti kardinale Parolin, poštovani Apostolski nuncije preuzvišeni nadbiskupe Lingua, poštovani metropolite Zagrebačke nadbiskupije, uzoriti kardinale Bozaniću, poštovani predsjedniče Hrvatske biskupske konferencije, preuzvišeni nadbiskupe Puljiću, poštovani oci biskupi, poštovani uzvanici, dame i gospodo,

u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, sve vas pozdravljam i posebno zahvaljujem našem domaćinu nadbiskupu Lingui na svečanosti proslave Papinog dana, koji umjesto na Blagdan svetog Petra i Pavla krajem lipnja iznimno obilježavamo danas, prigodom posjeta vatikanskog državnog tajnika.

Uzoriti kardinale Parolin, Vama zahvaljujemo na posjetu u povodu proslave 30 godina diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Dan 13. siječnja 1992. godine zauvijek će zlatnim slovima ostati upisan u povijest Hrvatske. Taj dan, iz vatikanskog Državnog tajništva poslano je priznanje suverenosti i neovisnosti Republike Hrvatske, s najboljim željama za novu etapu u povijesti Hrvatske, „kako bi neovisnost pomogla duhovnom i tvarnom napretku hrvatskog pučanstva“. Papa Ivan Pavao Drugi i diplomacija Svete Stolice odigrali su tako ključnu ulogu u međunarodnom priznanju naše Domovine, na čemu ćemo im vječno biti zahvalni.

Danas, kada zajedno s ukrajinskim narodom prolazimo bolne trenutke patnje, citiram apel Svetog Ivana Pavla Drugog izrečenog vjernicima okupljenima na molitvu Anđeoskoga pozdravljenja na trgu Svetog Petra u Vatikanu 1. siječnja 1992.: „Vijesti što nam stižu o razaranju i masakru nevinih osoba užasne su. Cijela se Europa mora osjetiti pogođenom i poniženom tolikom okrutnošću! Neka svi koji trpe – a osobito stanovništvo Hrvatske – znaju da nisu ostavljeni sami! Ponavljam svoj apel također odgovornim političarima Europe i svijeta, da poduzmu nove mjere i inicijative kako bi umjesto govora oružja uslijedilo djelo strpljive gradnje mira. Svi narodi imaju pravo da budu poštovani u svojoj specifičnosti i u svojim zakonitim odabirima! Svi narodi imaju pravo moći živjeti u miru! Napasti jedan narod uvijek je nemoralno!“

Tada su nam te riječi značile život, značile su nam utjehu i nadu u spasenje, značile su nam potporu da nismo sami u obrani naše Domovine. I danas, 30 godina poslije, te nam riječi ispunjaju srce zahvalnošću i ponosom što smo imali velikog zagovornika u međunarodnoj zajednici. Nažalost i danas smo u situaciji da potreseni slikama i vijestima iz Ukrajine njegove riječi od prije tri desetljeća moramo ponavljati i, nadahnuti njegovom snagom i molitvom, solidarizirati se, pomagati i pozivati na mir.

U tri desetljeća, Hrvatska je ostvarila stoljećima sanjanu neovisnost, na međunarodnoj razini politički se afirmirala kao članica Ujedinjenih naroda, Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

S obzirom na to da nam je socijalistički sustav ostavio mnoga pitanja neriješenima, nakon demokratskih promjena i donošenja novog Ustava, Republika Hrvatska je riješila odnose između crkvi i vjerskih zajednica i države na dobrobit vjernika različitih vjerskih zajednica, odnosno vjerskih sloboda i pluralizma. Slijedom toga razvijeni su i nastavljeni izvrsni odnosi sa Svetom Stolicom, s kojom je prije 25 godina Republika Hrvatska potpisala tri ugovora koji su dali jasan pravni okvir djelovanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj i odnosa države i Crkve te osigurali uvjete za obavljanje svojeg poslanja.

Ugovore o pitanjima od zajedničkog interesa Republika Hrvatska je sklopila i s 19 Crkava i vjerskih zajednica koje također djeluju u našoj zemlji, na dobrobit svih građana. Kao Predsjednica Vladine Komisije za odnose vjerskim zajednicama mogu posvjedočiti da je naša suradnja otvorena, partnerska, puna uvažavanja i da pomažući financijski i institucionalno vjerske zajednice uvelike doprinosimo izgradnji pluralističkog društva, promičemo raznolikosti te tako pridonosimo očuvanju identiteta i kulture manjina. Ujedinjeni smo u različitosti, jer različito cijenimo kao bogatstvo koje nas ne dijeli nego ujedinjuje.

Poštovani državni tajniče, uzoriti kardinali, preuzvišeni nadbiskupi i biskupi, dame i gospodo, dopustite mi da na kraju još jednom u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i cijele Vlade Republike Hrvatske izrazim zahvalnost Svetoj Stolici na solidarnosti i pomoći u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske čiju 30. obljetnicu ove godine slavimo, a s obzirom na to da upravo ove godine Papa Franjo ulazi u 10. godinu pontifikata, uz izraze naše velike zahvalnosti, prenesite mu i naše želje za obiljem Božjeg blagoslova.