Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor nuncija Lingue na koncertu „Glazbena šetnja Europskom unijom“

Zagreb (IKA)

Govor apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue izgovoren u srijedu 28. lipnja u Zagrebu, na koncertu „Glazbena šetnja Europskom unijom“ u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim diplomatskim klubom prigodom desete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, prenosimo u cijelosti.

Čast mi je da mogu u ime Diplomatskog zbora uputiti čestitku Hrvatskoj prigodom desete obljetnice pristupanja Europskoj uniji.

Zahvaljujem profesoru emeritusu Emiliju Marinu, predsjedniku Hrvatskog diplomatskog kluba i rektoru ovog prestižnog Sveučilišta, profesoru Stjepanu Lakušiću za poziv na ovaj koncert koji nas vodi na putovanje različitim notama jedne Europe. Pozdravljam i sve nazočne s poštovanjem i najvećim uvažavanjem.

Ulazak u Europsku uniju znači ulazak u projekt.

Oci utemeljitelji Europske unije De Gasperi, Schuman, Adenauer i drugi, u europskom projektu „vidjeli“ su izlaz iz tragedije ratova koji su predugo pustošili kontinent.

Shvatili su da je zajednički hod neophodan kako bi se spriječilo izbijanje novih sukoba i opasna utrka u naoružanju, učinila nepotrebnom.

Ali bili su vrlo jasni da ovaj zajednički projekt može funkcionirati samo uz poštivanje slobode i identiteta svakog naroda i pojedinca znajući da sloboda nikada nije neograničena, ona je uvijek u odnosu.

Dovoljno je pomisliti na parabolu života: nitko ne dolazi na svijet vlastitom odlukom, nitko se ne odlučuje roditi, svi smo plod odnosa ili slučajnosti koje su drugi stvorili umjesto nas. Tako će biti i na kraju, nitko nije dovoljno slobodan i moćan da odluči ne umrijeti.

Iako ograničena i uvjetovana, sloboda ostaje velika čežnja svake egzistencije, osnova na kojoj se gradi zajednički dom, u koncertu različitih zvukova i melodija koji su u harmoniji samo kada se međusobno poštuju u svojoj različitosti, čuvajući vlastiti identitet.

Svaki narod, svaka država, svaka kultura ne smije odustati od toga da bude ono što jest kada slobodno izabere ući u odnos, u zajedništvo. Samo time što jesmo donosimo nešto novo u cjelinu.

Kao što ne postoji kopija muškaraca i žena, tako nema ni kopija Država. Svi smo mi originali (sv. Carlo Acutis).

Za ovaj deseti rođendan želim Hrvatskoj da zadrži svoju orginalnost kako bi projekt u koji se slobodno pridružila obogatila svojim osobitim bogatstvima i znala uvijek pronaći pravu ravnotežu između neovisnosti i odnosa, između identiteta i Unije.

S druge strane, čak i nedavna pandemija, koju nemojmo prerano zaboraviti, podsjetila nas je da ne možemo ići putem izolacije, i zbog toga „moramo imati na umu put bratstva, koji je nedvojbeno nadahnuo i potaknuo Oce utemeljitelje moderne Europe“ (Papa Franjo, 22. listopada 2020.).

Čestitam ti, Hrvatsko, budi uvijek protagonist svoje budućnosti. Ne zaboravi odakle dolaziš kako ne bi izgubila iz vida kamo ideš.