Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor vladike Kekića na biskupskom ređenju mons. Milana Stipića

Križevci (IKA)

Umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić uputio je zahvalni govor na biskupskom ređenju novoga križevačkog vladike mons. Milana Stipića u subotu, 17. listopada 2020. u Križevcima.

Habemus episcopum, episcopum Crisiensem!

Nakon što sam ja, vršivši službu križevačkog biskupa 10 godina, od 2009. do 2019., i navršenih 75 godina života, zahvalio Svetom Ocu Franji na službi, još neko vrijeme upravljao Križevačkom eparhijom, papa Franjo imenovao je u ožujku 2019. svećenika naše Eparhije Milana Stipića apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije. Prigodom uvođenja u službu apostolskog upravitelja u ovoj našoj stolnoj crkvi Presvete Trojice rekao sam kako se nadamo, ako bude volja Božja, da ćemo se opet ovdje okupiti na svečanosti posvete za biskupa oca Milana. Ta naša očekivanja ispunjena su 8. rujna 2020., kad je Sveti Otac Franjo za križevačkoga biskupa imenovao dotadašnjega apostolskog upravitelja mons. Milana Stipića.

Opet smo dakle danas ovdje u Križevcima, tu na otvorenom prostoru pokraj katedrale zbog ove nevolje koja je od početka godine snašla cijeli svijet i bili nazočni na duhovnom događaju nad događajima za Križevačku eparhiju kako Duh Sveti po polaganju ruku nas biskupa za biskupa posvećuje mons. Milana. Tako je on ubrojen u zajedništvo biskupa Hrvatske i čitave Katoličke Crkve kao jedan od najmlađih nasljednika Apostolskoga zbora. On je 30. u nizu marčansko-križevački biskup, odnosno 14. u nizu križevački biskup. Neki od ovih 30 naših biskupa ostavili su iza sebe velika djela koja su zlatnim slovima upisana u povijest naše Eparhije.

Pred tobom je, vladiko Milane, ako te zdravlje posluži, čak 33 godine službe biskupa Križevačke eparhije. Zaista, puno godina. Na sebe si dragovoljno od pape rimskoga Franje preuzeo teško breme službe biskupa i trebat će ti obilje milosti Božje da uzmogneš svoju službu uspješno vršiti na slavu Boga Oca i Sina i Svetoga Duha i na duhovnu korist svoga malog stada, vjernika Križevačke eparhije diljem Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine – Hrvata, Ukrajinaca i Rusina. Tri naroda, tri jezika, tri duhovne baštine. Obredne posebnosti koje su kroz proteklih 4 stoljeća u Marčansko-Križevačkoj eparhiji nastajale valja budno čuvati kao nešto specifično naše, vodeći se pritom poznatom uzrečicom: Tuđe poštuj, svojim se diči!

Posvećen za biskupa, ti vladiko Milane preuzimaš službu posvećivanja, naučavanja i upravljanja. U toj svojoj službi oslanjat ćeš se na sveto evanđelje, kao i na Zakonik kanona Istočnih Crkava. Neka te u toj službi vodi prije svega ljubav, ali i odlučnost da opominješ svoje suradnike svećenike da žive dostojno svoga zvanja i poslanja. Svoje vjernike posjećivat ćeš napose kad oni slave svoja župna ili kapelska proštenja kako bi im bio bliz, tješio ih i hrabrio da ustrajno idu za Kristom noseći svoj križ koji vodi k uskrsnuću.

Neka te, dragi vladiko Milane, u biskupskoj službi prati moćni zagovor presvete Bogorodice, triju svetitelja: Bazilija Velikoga, Grgura Bogoslova i Ivana Zlatoustoga, nebeskih zaštitnika naše Križevačke eparhije, zagovor tvoga nebeskog zaštitnika Mihaela Arkanđela i zagovor naših hrvatskih svetaca: Nikole Tavelića, Marka Križevčanina, Leopolda Bogdana Mandića i blaženog Alojzija Stepinca. Amin.

U Križevcima, 17. listopada 2020.