Budi dio naše mreže
Izbornik

Grkokatolici proslavili sv. Antuna Velikog u Kaštu

Kašt (IKA)

Župa Kašt proslavila je u nedjelju, 23. siječnja naslovnika župe svečanom liturgijom koju je služio vladika križevački Milan Stipić, zajedno s kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, župnikom Radatovića i Metlike o. Ivanom Skalivskyim i đakonom Livijom Marijanom.

Pjevanje su predvodili prof. Katarina Rončević i pjevačice iz Zadra. U homiliji je vladika Stipić pozvan vjernike da nasljeđuju velikoga isposnika i oca monaštva Antuna, koji i nakon 1700 godina svojim primjerom dosljednog nasljedovanja evanđelja svijetli i danas.

Potaknuo je sve da svjedoče jedni drugima evanđeoske krepostima dobrote, ljubavi, praštanja i solidarnosti, osobito u ovim vremenima kada je život postao težak, osobito starijima, bolesnima i siromašnima. I mala župna zajednica poput Kašta može biti velika poput sv. Antuna, i to pred onim najbitnijim, a to je Bog, kada njezini članovi žive u miru, zajedništvu i solidarnosti, kada žive po zakonu Božjem i kršćanskoj vjeri svojih predaka.

Na kraju liturgije pjevači iz Zadra izveli su nekoliko staro-glagoljaških crkvenih napjeva iz Dalmacije koji, kao i grkokatolička baština Žumberka, pripadaju ćirilo-metodskoj staroslavenski baštini.