Budi dio naše mreže
Izbornik

Haićanski biskupi protiv korupcije

Port au Prince (IKA)

Haićanski biskupi objavili su na svetkovinu Duhova, 9. lipnja, poruku u kojoj pozivaju na borbu protiv korupcije.

Pozivajući se na izvještaj nadležnih državnih ustanova o upravljanju projektima koji se financiraju iz fonda Petrocaribe, biskupi su upozorili na opasnost korupcije, zla koje prijeti demokraciji i društvenom miru. Petrocaribe je program pomoći, ustanovljen godine 2005., koji karipskim zemljama omogućuje kupovinu venecuelske nafte po povoljnim cijenama, ali koji se pretvorio u niz radnji usmjerenih na krađu novca.

Biskupi su se požalili na činjenicu da zemlja sustavno postaje sve siromašnija zbog zaprepašćujuće pohlepe pojedinih gramzivih i nesavjesnih vođa koji ne misle na nezavidan položaj onih koji se nalaze u teškoćama. Izrazili su i zabrinutost zbog mogućih dodatnih posljedica političke nestabilnosti na Haitiju. Istaknuli su da je došlo vrijeme za odgovornost, odnosno za pravu radikalnu promjenu, prenosi Vatican News.

Tražimo od naroda da raspozna one koji mu doista žele dobro. Kako bi se stvari promijenile, na svim razinama moći i u javnim službama, potrebni su muškarci i žene, novi u svom mentalitetu, profesionalnoj savjesti i sposobnostima, poručili su haićanski biskupi, dodavši da im je cilj upozoriti političke aktere na njihovu odgovornost. Političare su pozvali da otklone društvene nepravde i pojave se pred licem pravde.

Ključne riječi:
biskupi haiti koruzpcija