Budi dio naše mreže
Izbornik

Hamilton: Proslavljena 65. obljetnica osnutka hrvatske Župe Svetog Križa

Hamilton (IKA)

Župa sv. Križa u Hamiltonu (Kanada) je od 15. do 17. rujna proslavila 65. obljetnicu osnutka Župe, župnu svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa te godišnjicu posvećenja župne crkve.

Prvoga dana proslave, u petak 15. rujna, upriličeno je euharistijsko klanjanje pred Presvetim, na kojemu je sudjelovao i hamiltonski biskup Douglas Crosby, koji se obratio prisutnima, te srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

Liturgijsko pjevanje predvodio je vokalni ansambl „Nonet Donum“ iz Varaždina pod vodstvom mo. Višeslava Jaklina. Nakon euharistijskog klanjanja, ansambl je upriličio i prigodan koncert klasične sakralne glazbe.

Drugoga dana proslave, u subotu, je mons. Svalina predslavio misu u zajedništvu s kancelarom srijemske biskupije preč. Tomislavom Lasićem, župnim vikarom Župe Svetog Trojstva u Oakvilleu vlč. Vinkom Nenadićem te domaćim župnikom vlč. Markom Štefancem.

„Bit ćete mi svjedoci. Nije lako biti svjedok Krista raspetog i uskrsloga. Još uskrsloga nekako i ide, ali raspetoga je mnogo teže“, istaknuo je biskup svalina u propovijedi. Naglasio je važnost aktivnog življenja i svjedočenja vjere u svim sferama društvenoga života, bez padanja u zamku licemjerstva.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni tamburaški ansambl „Zlatni pajdaši“ pod vodstvom Mikea Šavora.

Nakon mise je upriličena svečana večera u župnoj dvorani. Protokolarni dio započeo je intoniranjem hrvatske i kanadske himne, a nastavio se nastupom župne kolo-grupe „Hrvatsko selo“. Večeri je nazočio bivši gradonačelnik Hamiltona i zastupnik u Zastupničkom domu kanadskog parlamenta Bob Bratina, koji se zajednici obratio s nekoliko prigodnih riječi.

Okupljenima je riječi pozdrava i čestitke uputio i župnik domaćin vlč. Štefanec istaknuvši dugogodišnju povijest župe. „Ako se pitamo kako dalje, a ne nalazimo odgovora, odlučno s Pavlom uskliknimo da nam se ponositi križem Gospodina našega Isusa Krista, budimo stalno u njega zagledani – jer on je jedini put spasenja“, poručio je.

Vrhunac trodnevne proslave bilo je nedjeljno euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Svalina u zajedništvu s brojnim svećenicima.

„Dok ovo govorim i dok vas gledam u mislima imam sliku mozaika, prekrasnog djela satkanog od mnoštva, bezbroj kamenčića, različitih vrsta, veličina, oblika i boja koje je Božanski Umjetnik ugradio u svoje velebno djelo koje je Crkva. Svatko od nas, od davnina pa do sada, svojim svjedočanstvom kršćanskoga, vjerničkoga i nacionalnoga života daje se ugraditi. Toliki istinski svjedoci vjere, tolike naše vjerničke obitelji, mladići i djevojke, stariji i bolesni,  ministranti, čitači, sakristani, djelitelji pričesti, vjeroučitelji, dobročinitelji, orguljaši, pjevači i svi vi, braćo i sestre, na bezbroj načina doprinosite ljepoti i živosti ove zajednice. Vi činite taj lijepi mozaik u koji se neprestano ugrađujete i činite ga neizostavnim dijelom“, rekao je biskup Svalina u propovijedi.

Proslavi je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Uz njega, kao predstavnici diplomatskih predstavništava RH u Kanadi prisutni su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi Nj. E. Vice Skračić te generalni konzul Ante Jović, zajedno s djelatnicima veleposlanstva i konzulata iz Ottawe i Mississauge te djelatnicima Ureda Predsjednika.

Na kraju misnoga slavlja prigodnim se riječima zahvale svima nazočnim obratio domaćin vlč. Štefanec, pozdravivši sve nazočne goste te zahvalivši ujedno svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Tom prilikom predsjedniku Milanoviću i biskupu Svalini uručen je prigodni dar – slika umjetnice Eve Vukine koja prikazuje pročelje župne crkve Svetog Križa nad kojom zaštitnički bdije bl. Alojzije Stepinac.

Liturgijsko pjevanje predvodio je „Nonet Donum“ zajedno sa župnim zborom pod vodstvom mo. Višeslava Jaklina  i župne orguljašice Andreje Mahovlich.

Nakon misnoga slavlja upriličeno je prigodno druženje i ručak u župnim prostorijama, gdje se predsjednik Milanović obratio okupljenima. „Naše je srce otvoreno za vaše iskustvo, znanje, pamet, a iznad svega ljubav prema domovini, prema Hrvatskoj i njezinim tradicijama. To je nešto što će uvijek ostati u vama i to se ne može izbrisati. Novca ste dali dovoljno. Hrvatska ne treba vaš novac, ali treba vašu ljubav i treba da ostanete ono što jeste“, rekao je.