Budi dio naše mreže
Izbornik

Helikopteri Hrvatske vojske angažirani za prijevoz oboljelih od koronavirusa

Zagreb (IKA)

U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, Hrvatska vojska će pružiti potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će biti prilagođeni za potrebe prevoženja životno ugroženih pacijenata oboljelih od COVID-a 19, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Kako su priopćili iz Ministarstva obrane, Kriznom stožeru je od srijede, 8. travnja 2020. na raspolaganju jedan prilagođeni helikoptera Mi-171 SH koji je upućen u 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama, a planirano je prilagoditi još jedan helikopter Mi-171Sh koji će biti na raspolaganju 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera na letjelištu Lučko pored Zagreba.

Obzirom da Oružane snage RH nemaju u svom sastavu specijaliziranu opremu ili helikoptere prilagođene prijevozu pacijenata koji su zaraženi ili za koje postoje indicije da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, Zrakoplovno tehnički centar iz Velike Gorice izradio je prilagodbu za transportnu kabinu helikoptera.

“Riječ je o pregradi koja dijeli transportnu kabinu na dva dijela i nalazi se odmah iza bočnih vrata helikoptera. Na taj način je letačka posada odvojena od medicinskog tima i pacijenta čime se rizik od zaraze sveo na minimum, jer ne dolazi do kontakta između tima i posade tijekom leta i manipulacije s pacijentom. Helikopter Mi-171Sh izabran je za takvu prilagodbu, jer ima rampu koju će za ulazak i izlazak koristiti medicinski tim s pacijentom, a posada će koristiti bočne ulaze. Prilagodba također uključuje i izolaciju svih ventilacijskih otvora kako bi se i na taj način osigurala izolacija posade od transportne kabine. Pregrada je napravljena od zrakoplovnog negorivog impregniranog platna, te je u slučaju bilo kakve izvanredne situacije članovima posade moguć ulazak u transportnu kabinu. Nadzor modifikacije helikoptera izvršen je od strane svih relevantnih stručnih službi,” priopćio je MORH.

Za angažman na zadaćama prijevoza pacijenata zaraženih virusom COVID-19, kako piše u priopćenju “razvijene su i nove operativne procedure za posade i medicinske timove koje uključuju potpunu dekontaminaciju helikoptera, posada i medicinskih timova.”