Budi dio naše mreže
Izbornik

HKM Johannesburg: 30. obljetnica posvete crkve sv. Jeronima

Johannesburg (IKA)

U sjedištu Hrvatske katoličke misije Johannesburg na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca svečano je proslavljena 30. obljetnica posvete crkve sv. Jeronima, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Slavlju je nazočio nadbiskup Johannesburga mons. Buti Tlhagale, koji je na početku misnoga slavlja blagoslovio novi kip sv. Jeronima u oltarnom prostoru, rad Krunoslava Posavca i dar obitelji Mađarević.

Nadbiskup se i na koncu misnoga slavlja obratio vjernicima, kojih je bilo gotovo četiri stotine, te ih pohvalio što čuvaju i njeguju svoj hrvatski katolički identitet i baštinu. Ohrabrio ih je da tako i dalje nastave.

Sve nazočne na početku je pozdravio predsjednik Župnoga vijeća Ivica Obadić izrazivši svima dobrodošlicu i veliku radost zbog ove proslave.

Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, a suslavili su mons. Dario Paviša, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici, koji se trenutačno duhovno i pastoralno brine o misiji, hrvatski misionar u Zambiji fra Ivica Perić, franjevac Bosne Srebrene, te nekoliko južnoafričkih svećenika među kojima su bili generalni vikar Nadbiskupije Johannesburg mons. Paul Beukes OMI, franjevački provincijal u Južnoj Africi fra Siphelele Gwanisheni OFM, vikar Opus Dei za JAR, mons. Anton Borras i svećenici, prijatelji hrvatske zajednice.

Nakon nadbiskupovoga blagoslova kipa sv. Jeronima, fra Ivica Perić blagoslovio je adventski panj na kojemu je prvu svijeću upalila gospođa Katica Butković.

U nastavku misnoga slavlja ravnatelj Markić je u homiliji potaknuo sve nazočne ne samo na molitvu za nova duhovna zvanja, već posebice i da Gospodin providi prikladnoga svećenika koji bi nakon premještaja fra Mirona Sikirića u HKM Dublin vodio ovu živu i dinamičnu zajednicu hrvatskih katolika. Osim toga, uz početak vremena došašća potaknuo je vjernike osobito na vršenje dviju Isusovih zapovijedi: budnosti i ljubavi. Podsjetio je i na riječi blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića prigodom posvete ove crkve prije točno trideset godina: „Vi u iseljeništvu budite složni, možete imati različita politička uvjerenja, ali se međusobno poštujte i ujedinite se u pomaganju domovini“, primijetivši kako se ta sloga i zajedništvo i danas djelatno osjećaju. Budući da se posveta ove crkve dogodila tijekom Domovinskoga rata, kardinal Kuharić je istaknuo i sljedeće: „Dok nam u domovini ruše crkve i oltare, vi Hrvati u svijetu gradite nove crkve koje će vas kao u školi života okupljati da razvijate civilizaciju duha a ne smrti.“ U tu civilizaciju duha koje grade naš identitet, primijetio je dr. Markić, pripadaju stvari duše: na prvome mjestu vjera, pa onda jezik, pjesma i ples, baština i kultura, a u posljednje vrijeme i nogomet.

Na koncu misnoga slavlja mons. Paviša zahvalio je svima na sudjelovanju, a osobito Župnom vijeću i svima onima koji su se angažirali u pripremi i organizaciji ove proslave, uključujući i zajednički ručak za 350 osoba.

Misno slavlje glazbeno je animirala Klapa sv. Jerolima i župni zbor pod ravnanjem veleposlanika Republike Hrvatske u Južnoafričkoj Republici Ante Cicvarića. Veleposlanik Cicvarić uputio je pozdravne riječi svima na svečanom ručku, a pozdrav je nazočnima, uz mons. Pavišu, uputio i fra Ivica Perić.

Uz svečani ručak druženje se nastavilo uz hrvatske pjesme u izvedbi Klape Svetog Jerolima i turnir u boćanju.

Sljedećega dana, 4. prosinca, dr. Markića, fra Perića i mons. Pavišu primio je u svom uredu nadbiskup Johannesburga mons. Tlhagale, a gosti su još jednom zahvalili nadbiskupu za njegovu blizinu hrvatskoj zajednici i na već drugom pastoralnom pohodu u posljednje dvije godine.