Budi dio naše mreže
Izbornik

HKR o otvaranju nove Caritasove kuće u Zagrebu za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Zagreb (IKA )

U povodu svečanog otvaranja nove Caritasove kuće za mlade koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske obitelji kao i za siromašne studente, u emisiji 'Argumenti' HKR-a gostovali su studentica Matea Šurlin, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg i pročelnica Gradskoga ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Matea Šurlin, studentica iz Splita, u Dom na Selskoj cesti uselila se prije dva dana, a do sada je živjela u Dječjem domu ‘Maestral’ u Splitu. Zahvalna je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije što su joj pružili ovakvu priliku. Ističe da je ovaj smještaj jedna velika caritasova potpora mladima koji izlaze u život iz sustava institucija.

„Jer evo ja sam prva koja ne znam gdje bi bila smještena da nema ovog doma, ove kuće, i veoma sam zahvalna svima koji su mi omogućili da tu živim ali i onima koji su uložili u sve to da mi djeca – koji ili izlazimo iz sustava ili koji smo slabijeg imovinskog stanja – imamo gdje biti.”

Matea se prijavila slučajno. Na internetu je tražila stan gdje bi mogla biti smještena, a da je u skladu s njezinim primanjima jer ne bi mogla financirati sve troškove života. Kad ih je pronašla na internetu odmah je sve poduzela kako bi mogla tu biti.

„Smještaj subvencioniramo kao i neki studentski dom sa simboličnih 500 kuna što mogu izdvojiti i smatram da može bilo tko drugi jer, stvarno, fenomenalno je”, naglasila je ova štićenica o svome smještaju u novome zagrebačkom domu u kojem je do sada uz nju uselilo još troje mladih.

Smisao subvencije je da tim mladima posvijeste kako to nije caritasov, nego ponajprije njihov dom kojeg su uspjeli od ideje do realizacije izgraditi u samo 14 mjeseci, a donacijama su se uključili ljudi iz doslovno cijeloga svijeta, podsjetio je Zvonko Erceg, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Kapacitet doma je 31 ležaj. Dvije su skupine korisnika; mladi koji napuštaju institucionalni smještaj i udomiteljske obitelji kojih je u prosjeku oko 200 godišnje. Druga skupina su studenti slabijeg imovinskog stanja. U prosjeku će tu živjeti oko godinu dana. Pratit će ih stručna služba Caritasa, pripremajući za odlazak u život.

„Na tržištu rada ukoliko niste konkurentni vrlo je teško doći do posla. S gradom Zagrebom i nekoliko drugih institucija  raditi ćemo s tim mladima da ih osnažimo u njihovim kompetencijama, ako je potrebno i prekvalifikacijama i dokvalifikacijama.”

Postoji nekoliko udruga i organizacija koje surađuju sa zagrebačkim Caritasom, kazao je nadalje Erceg. One su se već uključile. Individualno prate određenog korisnika na način da ga motiviraju, s njim razgovaraju, da posreduju i pomažu u školovanju i sufinanciranju neke kvalifikacije ako ona nije zadovoljavajuća, kako bi bio što konkurentniji na tržištu rada, istaknuo je tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Pročelnica Gradskoga ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić i urednik i voditelj emisije Ivan Tašev

Svečanost otvorenja i blagoslov Caritasove Kuće za mlade, koja je otvorena u sklopu humanitarne akcije ‘Da život imaju’, upriličena je u prijepodnevnim satima u četvrtak, 25. listopada. Kuću je otvorio i blagoslovio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.