Budi dio naše mreže
Izbornik

HKR-ov voditelj Domagoj Pejić dobitnik „Nagrade HURiN-a za životno djelo“

Zagreb (IKA)

Domagoj Pejić, voditelj i urednik na Hrvatskom katoličkom radiju od njegovih početaka, dobio je 21. studenoga 2023. „Nagrade HURiN-a za životno djelo“, za cjeloživotni rad u oblasti radijske industrije i doprinos njenom razvoju i popularnosti.

Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN) je na Danima HURiN-a, koji su u utorak 21. studenog počeli u Svetom Martinu na Muri, objavila dobitnike godišnjih nagrada. Nagrada HURiN-a za životno djelo dodijeljena je HKR-ovom djelatniku Domagoju Pejiću.

Pejić je od prvih minuta emitiranja HKR-a 17. svibnja 1997., više od 26 godina, jedan od voditelja HKR-a, novinar i urednik koji se uspješno okušao i kao pisac, putopisac, scenarist i redatelj dokumentarnih filmova.

„Hvala lijepa Hrvatskom katoličkom radiju koji me je nominirao i hvala lijepa kolegama i kolegicama iz Hrvatske udruge radijskih nakladnika koji su tu nominaciju prihvatili. To je priznanje za mojih 27 godina u programu HKR-a, i jednako tako za sve one koji su dijelili i koji dijele prostore sa mnom. Uistinu tako mislim, jer bez susreta i suradnje s tim ljudima kao i bez pomoći tih ljudi ne bi bilo ni ove nagrade za životno djelo. A najviše želim reći hvala slušateljima koji su bili podrška ovih 27 godina. Njima, naravno, najveća hvala“, poručio je Pejić na svečanosti dodjele nagrada.

Budućim voditeljima i radijskim novinarima poručio je da „ništa neće doći preko noći. Imao sam sjajnih emisija i voditeljskih smjena, ali napravio sam i mnogo pogrešaka. To je tako, kao i u životu koji se sastoji od onih sjajnih i onih manje sjajnih trenutaka. Budite strpljivi, i nemojte na ono što činite gledati kao svoj posao već kao poziv!“

V. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak rekao je da je s velikom radošću primio vijest da je Pejić dobitnik nagrade za životno djelo. Istaknuo je da je svojim glasom i osobnošću ostavio i ostavlja neizbrisivi pečat HKR-u od samih njegovih početaka. „Ova nagrada, upućena njemu, zapravo je priznanje i Hrvatskom katoličkom radiju. Čestitajući našem Domagoju, radujem se nastavku njegovog rada u službi naših slušatelja“, naglasio je vlč. Novak.

Čestitku dobitniku uputio je i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić. „Želim istaknuti da je on jedan jednostavan, dobar i prizeman čovjek koji voli svoj posao. Domagoj je veliki profesionalac, ali i odan Kristov suradnik. On je zaštitni znak našeg etera (HKR-a) koji se svojim prepoznatljivim glasom i načinom vođenja programa snalazi u svakoj situaciji“, rekao je . Prisjetio se dva nedavna velika potresa koji su se dogodili baš u Pejićevoj voditeljskoj smjeni. „Njegovo iskustvo i pribranost u toj vrlo stresnoj i neizvjesnoj situaciji rezultirali su smirenom i staloženom programskom reakcijom. Zato danas kažem – od Domagoja svi možemo i trebamo mnogo učiti“, istaknuo je dr. sc. Kovačić.

Naglasio je da nagrada za životno djelo nije Pejićev kraj, ni oproštaj od karijere, „nego jedno veliko hvala i poticaj svima nama da učimo od njega na vrijeme – o radnoj etici, o pouzdanosti, o dostupnosti i, konačno, o ljubavi prema katoličkoj vjeri, Crkvi u Hrvata i uzorima poput voljenog pape sv. Ivana Pavla II. koji je Domagoju već godinama životni svjetionik“, zaključio je dr. sc. Kovačić.

Domagoj Pejić se tijekom dosadašnjeg rada na HKR-u kao novinar, voditelj i urednik ostvario u svim radijskim formatima. Tijekom 26 godina bio je zapažen voditelj dugogodišnjih emisija: Tražimo istinuLimes kozmosa i osobito serijala o Domovinskom ratu Zajedno i poslije. Od prvoga dana bio je komentator izravnih prijenosa s terena, nerijetko u vrlo skromnim tehničkim uvjetima početaka HKR-a, kao i kasnije. Radio je i niz intervjua s istaknutim crkvenim službenicima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, među kojima posebno mjesto imaju razgovori s kardinalom Franjom Kuharićem. Kao član redakcije vjerskog programa, urednik je Vijesti iz života Crkve, a kao voditelj, kreator jutarnjeg ili popodnevnog programa.

Među posebnostima koje su ga obilježile je i hodočašće, od Zagreba do Rima u 27 dana u proljeće 2004. pod geslom „1000 kilometara za Papu“. Tako je želio zahvaliti papi Ivanu Pavlu II. za tri apostolska putovanja u Hrvatsku i dva u Bosnu i Hercegovinu. Njegova svakodnevna javljanja pratila su se s posebnom pozornošću, a svojom je nakanom mobilizirao brojne pojedince i obitelji koji se i danas sa zahvalnošću sjećaju svetog Pape. Iz tog hodočašća proizišla su i tri putopisna filma od kojih su neki nagrađeni i na međunarodnim festivalima, te četiri knjige o tomu hodočašću i Poljskoj, zemlji Karola Wojtyłe.

U 2023. godini Pejić je bio posebno zapažen kao voditelj i urednik prijenosa misa tijekom 13 utoraka sv. Antunu Padovanskom na Svetom Duhu, kada je ostvarivao vrlo slušane prijenose u čast Sveca svega svijeta.

Na Danima HURiN-a nagradu za životno djelo dobio je i Željko Mišković s Hrvatskog radija Vukovar na kojem radi kao voditelj tehnike.

Emisije nagrađene Zlatnim mikrofonom su Niš ne reci, niš ni Radio Ogulina, autora i voditelja Dubravka Dragičevića, emisija Sjećanja Radija Nova Gradiška urednika i voditelja dr. Radomira Dumičića i Bakina škrinjica Radija Quirinus iz Siska, urednice Karmen Valenta.

Najboljim radijskim voditeljima proglašeni su Dražen Kocijan Kocka sa Super radija iz Čazme, Mario Lipovšek Battifiaca s Radio Istre i Tamara Blažević s Radija Bljesak iz Okučana.

Zlatni mikrofoni u kategoriji radijskih akcija dodijeljeni su Prigorskom radiju za akciju Uljepšajmo Uskrs onima kojima je to najviše potrebno, Medulin FM-u za akciju 5. rođendan Medulin FM-a za Udrugu naš san njihov osmijeh i Radio Slavoniji za akciju za Caritasovu pučku kuhinju.

Izabrane su i najbolje najavnice (jingle) – Za više svjetla i zraka Radija Bljesak iz Okučana, Posao za koji produkciju potpisuje Radio Korzo te Ne čujeju Radija 105 iz Selnice.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja radijskim postajama koje slave jubilarne obljetnice rada. Za pet godina rada priznanje je dobio Radio Medulin FM, za 25 godina Radio Drava, za 30 godina Radio Poreč, Radio 105 iz Selnice, Slavonski radio te Radio Banovina iz Gline, za 55 godina Radio Orahovica i Radio Vrbovec te za 65 godina Radio Vinkovci.