Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečani program uz 10. obljetnicu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Svečani program uz 10. obljetnicu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku održanog 26. i 27. travnja 2014. godine, upriličen je 26. travnja 2024. godine u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Na proslavi su se okupili članovi tadašnjeg Organizacijskog odbora, volonteri susreta kao i oni koji rado sudjeluju i na razne načine pomažu susrete mladih.

Nazočnima su se obratili dubrovački biskup Roko Glasnović, generalni vikar mons. Ivica Pervan, veloluški župnik i nekadašnji potpredsjednik Organizacijskog odbora don Hrvoje Katušić, tajnica dubrovačkog susreta Ana Marčinko i predstavnik volontera Božo Džamarija.

Biskup Glasnović, koji je na susretu sudjelovao u pratnji šibenskog biskupa Ante Ivasa, govorio je o susretima mladih u Hrvatskoj. Prije susreta u Dubrovniku održan je susret u Sisku, a nakon njega susret u Vukovaru. Kazao je i kako su u dane susreta u Dubrovniku svetima bili proglašeni dvojice papa, počasni građanin Dubrovnika Ivan Pavao II. i „dobri papa“ Ivan XXIII, što je na susretu obilježeno. Podsjetio je kako je tadašnji biskup Mate Uzinić pozvao mlade da se oni sami zauzmu za dobro. Spomenuo je također posljednji susret mladih s papom u Lisabonu na kojem je papa Franjo mladima poručio da se ne boje isprljati ruke da bi im srca ostala čista. Naš vanjski život se troši darivajući se, ali se unutarnji preporađa, pojasnio je biskup. „Zahvalni smo Gospodinu za susrete“, kazao je biskup Glasnović napomenuvši kako se kod mnogih mladih na tim susretima vjera začela, a ne zna se koliko je Gospodin mladih pozvao u duhovni poziv ili koliko mladih se na njima upoznalo i vjenčalo.

Generalni vikar Pervan je bio predsjednik Pododbora za liturgiju SKHM-a, a uz to kancelar i župnik župe sv. Petra na Boninovu te je podijelio s okupljenima neke trenutke iz zahtjevne organizacije i tijeka susreta. U vrijeme pripremanja susreta održavani su brojni sastanci kako bi sve proteklo u najboljem redu. Svećenici na župama angažirali su se oko susreta. Za slavlje središnje mise u Gružu za koncelebrante su kupljene misnice koje se i danas u biskupiji koriste na većim susretima. Sjećajući se tog prvog dana susreta slikovito je kazao: Što je kiša više padala, mladi su sve više i više navirali. Naglasio je također kako mu je drago da su na susretu sudjelovali predstavnici Pravoslavne Crkve u Dubrovniku. „Ovaj susret je bio obogaćujući za našu mjesnu Crkvu“, ustvrdio je generalni vikar i dodao kako se o susretu dugo pričalo i izvan biskupije. Mi smo malobrojni, ali mislim da se nitko od nas nije štedio da bi se susret pripremio i dogodio, a plodovi su bili dobri i u izobilju, zaključio je.

Katušić kazao je da je prvi navještaj SHKM-a u Dubrovniku bio na Biskupijskom susretu mladih u Kuni na Pelješcu u travnju 2012. godine, kada je biskup Uzinić užem krugu svojih suradnika rekao kako je na zasjedanju HBK prihvatio da Dubrovačka biskupija bude domaćin novog susreta. Tom najavom na prvu je zatekao svoje suradnike zabrinute oko toga kako će u kratkom vremenu sve to uspjeti pripremiti. Nakon toga su prihvatili situaciju i nastojali kroz dvije godine priprema dati najbolje od sebe.

„Od početka je bila ideja da taj susret mladih ne bude tek dvodnevni susret koji će se dogoditi u biskupiji, nego da to bude jedan impuls, početak, val za cijelu biskupiju kako bi se uključilo što više osoba koje bi kasnije ostali povezane kroz razne pastoralne projekte u biskupije“, kazao je Katušić. Također je naveo zanimljive statističke podatke o susretu među kojima je slikovito predočio tu brojku od oko 35 tisuća sudionika rekavši da je tada, ne računajući domaće sudionike, u Dubrovnik stiglo 660 autobusa, što predstavlja kolonu od deset kilometara. Dubrovnik ih je trebalo primiti u jednom jutru, to je bio dosta veliki organizacijski zadatak. Na kraju nije bilo problema ni u dolasku ni u odlasku.

Također je bila potrebna velika animacija obitelji kako bi one primile toliki broj mladih. Bilo je oko 28 tisuća mladih koji su bili predviđeni za obiteljski smještaj. Usporedio je to s oko 80-ak tisuća stanovnika koliko ih je živjelo na području biskupije. Neposredna animacija pokazala se dobrim načinom jer su nakon toga ljudi bolje razumjeli potrebu i lake otvorili svoje domove i srca mladima. Za SHKM tada su prvi put tiskane i majice, oko 30 tisuća majica u više živih mladenačkih boja s logom i motom susreta: Na slobodu pozvani. Unatoč svim izazovima, sve je to bilo blagoslovljeno, ustvrdio je Katušić posvjedočivši kako je njega osobno taj susret snažno obilježilo.

Tajnica dubrovačkog susreta Ana Marčinko je ispričala kako je kao studentica pete godine teologije u Splitu, angažirana u pastoralu mladih te nadbiskupije, prihvatila biti tajnicom dubrovačkog SHKM-a. Ljubav prema pastoralu mladih započeo je kod nje još na susretu u Šibeniku 2004. godine. Posebice je govorila o angažiranju mladih volontera, kojih je u startu svega tridesetak. Najbolje rezultate dobili su odlascima i animiranjem mladih na satovima vjeronauka. Na kraju se skupilo oko 1600 volontera. „To je bio jedan takav duh koji je bio nevjerojatan“, opisala je Marčinko. Govorila je i o primjerima volontiranja odraslih osoba koji su prepoznavali događaj kao nešto lijepo i rado su se uključivali. Među volonterima je bilo i onih koji nisu bili vjernici, ali su željeli biti dio te lijepe priče.

Volonter Džamarija je pričao o svom iskustvu volontiranja na SHKM-u u Dubrovniku. Sudjelovao je na biskupijskom susretu mladih u Kuni, a kasnije se još više angažirao te na razne načine pomagao u ostvarivanju susreta. Sudjelovao je u animiranju mladih po školama kroz skečeve. „Tek sad vidim koliko je to tada ozbiljno bilo“, kazao je. Nastavio je raditi s mladim te se dio njih toliko povezao da su postali kao jedna mala zajednica. Kazao je kako mu je drago bilo da je bio dio SHKM-a, a na jednom od pripremnih susreta upoznao je i svoju suprugu.

Potom su okupljeni imali prigodu pogledati dokumentarni film „SHKM Dubrovnik 2014.“, nastao u produkciji Laudato televizije. Na kraju je pročitano i pozdravno pismo tadašnjeg dubrovačkog biskupa, sada riječkog nadbiskupa, Mate Uzinića kao i pozdravi tadašnjeg predsjednika Organizacijskog odbora SHKM-a, sada mostarskog biskupa, Petra Palića. Sudionike je pozdravio i predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić.

Program je vodila članica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Magdalena Katušić koja je na kraju zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u dubrovačkom SHKM-u te je kazala: „Tada nismo ni sanjali koliko će ovo iskustvo oblikovati naše živote i zajedništvo koje danas živimo.“ Dio volontera i dalje je aktivan u pastoralu mladih koji provodi Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije na čelu s don Ivom Markićem, koje je organiziralo proslavu 10. godina SHKM-a u Dubrovniku.

Himnu SHKM-a u Dubrovniku izveo je VIS mladih župe sv. Mihajla u Lapadu. U predvorju dvorane postavljena je izložba fotografija s dubrovačkog SHKM-a koja je već pri dolasku publiku podsjetila ne neke nezaboravne trenutke susreta koje su oni nastavili prepričavati jedni drugima u neformalnom druženju nakon programa.

U ponedjeljak 29. travnja u crkvi Domino u 20 sati slavit će se misa zahvalnica, a nakon toga održat će se pripremni susret za sudionike SHKM 2024. u Gospiću.

Prigodni program uz 10. obljetnicu veličanstvenog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku koji je pod geslom „Na slobodu pozvani“ (Gal 5,13) održan u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.