Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće i slavlje 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Đakovo (IKA )

Pod geslom „U krilu Crkve sveopće“ oko tri tisuće vjernika, predvođenih s oko 180 svećenika, hodočastilo je u četvrtak 11. listopada u katedralu – manju baziliku Sv. Petra u Đakovu na zajedničko zahvalno euharistijsko slavlje u povodu 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, sjećajući se dana kada je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju.

Nakon zborovanja svećenika Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Staroj Gradiški te hodočasničkih slavlja na Tekijama u Srijemskoj biskupiji i Pleternici u Požeškoj biskupiji, središnja proslava održana je u Đakovu, sjedištu nadbiskupije i metropolije. Slavlje je počelo svečanom procesijom od Nadbiskupskoga doma do đakovačke prvostolnice, gdje je svečanu euharistiju predvodio tajnik za odnose s državama iz Državnoga tajništva Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher.

Nakon ulaznog ophoda tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak pročitao je Dekret Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kojim se sv. Ćiril, monah i Metod, biskup, potvrđuju zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. U dekretu koji potpisuje prefekt Kongregacije kardinal Robert Sarah navedeno je kako svećenstvo i vjernici Đakovačko-osječke crkvene pokrajine s naročitom i postojanom pobožnošću časte svete Ćirila i Metoda, te je stoga đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz opću suglasnost, u zajedništvu s drugim biskupima pokrajine, valjano odobrio izbor svetog Ćirila, monaha, i Metoda, biskupa, za zaštitnike navedene crkvene pokrajine.

Pozdravnu riječ potom je uputio nadbiskup Hranić, ističući kako su u tom slavlju obdareni dvostrukim darom. Kao prvi dar istaknuo je potvrdu slavenskih apostola i prosvjetitelja sv. Ćirila i sv. Metoda zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, rekavši kako zahvaljujući duhovnoj baštini i svom geografskom položaju, zbog svoje prvostolnice posvećene „jedinstvu Crkava“, a sada i zbog dara nebeskih zaštitnika, sv. Ćirila i Metoda, koje časte i Zapadna i Istočne Crkve, svećenici i vjernici triju biskupija ove crkvene pokrajine osjećaju svojom i jednu veliku zadaću – graditi mostove pomirenja, povjerenja i zajedništva između Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve. Iskrena suradnja i dijalog Crkava može i treba biti pozitivan izazov i nositeljima vlasti u njihovoj zadaći rješavanja političkih i drugih otvorenih pitanja između hrvatskoga i srpskoga naroda, sve na dobrobit mira i konstruktivne suradnje naroda u Europi i svijetu, rekao je nadbiskup Hranić.

„Istodobno, kao drugi dar, s nama je predsjedatelj ove euharistijske molitve hvale, nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice“, rekao je nadbiskup Hranić, zahvaljujući mons. Gallagheru za posjet koji „predstavlja i osobito očitovanje smještenosti naše crkvene pokrajine ‘u krilu Crkve sveopće’ te našega zajedništva s Apostolskom Stolicom sv. Petra, tj. sa Svetim Ocem, papom Franjom“. Nadbiskup je potom pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giuseppea Pinta, kojemu je to bio prvi posjet Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kardinala Josipa Bozanića, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika te sve ostale nadbiskupe i biskupe Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, među njima na osobit način prvog metropolita te crkvene pokrajine umirovljenog đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića te biskupe sufragane: požeškog Antuna Škvorčevića i srijemskoga Đuru Gašparovića.

Pozdravljajući sve vjernike, svećenike i redovnike iz njihovih biskupija, dionike ovoga slavlja, nadbiskup je uputio pozdrav episkopu osječko-poljskom i baranjskom Heruvimu te biskupu Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH Petru Szennu s članovima pratnje, provincijalima i provincijalkama, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, redovničkima kandidaticama i kandidatima, okupljenim vjernicima i hodočasnicima, članovima Nadbiskupijskoga zbora mladih, gradonačelnicima i drugim predstavnicima građanskih vlasti.

Prigodnu homiliju mons. Gallaghera na hrvatskom jeziku pročitao je mons. Vladimir Dugalić. Izražavajući radost zbog slavljenja euharistije u đakovačkoj prvostolnici, mons. Gallagherprenio je pozdrav i blagoslov pape Franje, koji je duhovno blizak hrvatskomu narodu, a na osobit način ovome kraju, gdje je rat devedesetih godina donio nemale patnje.

„Radosna obljetnica koju slavimo, deset godina od ustanovljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, pruža mi priliku zahvaliti Gospodinu zajedno s vama, te izbliže upoznati ovu mjesnu Crkvu i s vašim dragim nadbiskupom podijeliti radosti i izazove koji prate njegovu pastirsku brigu. Iz riječi koje mi je uputio mogu naslutiti da je zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije živa stvarnost, bliska osobama i obiteljima, napose onima koji trpe posljedice prijašnjih ili sadašnjih poteškoća“, rekao je mons. Gallagher, pozdravljajući okupljene mlade vjernike.

„U ovom trenutku moje misli spontano idu i do svih onih mladih u ovoj regiji koji se susreću s poteškoćama u pronalaženju radnoga mjesta pa su često prisiljeni na odlazak u tuđinu kako bi mogli postići ekonomsku samostalnost te mogli zasnovati obitelj. Želimo ih podržati molitvom da uspiju ostvariti svoje snove. U spomenu pred Gospodinom ne želimo zaboraviti ni sve one mlade živote koji su pali na bojištima besmislenih ratova. U mislima prigibamo svoja koljena na njihovim grobovima, zajedno s njihovim majkama i očevima, moleći za njih vječni pokoj i utječući se Bogu za hrabrost u ostvarivanju konkretnih koraka praštanja i pomirenja“, kazao je nadbiskup Gallagher te, izražavajući zadovoljstvo, objavio kako je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata potvrdila svete Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Prisjetio se biskupa J. J. Strossmayera, koji je prije 140 godina katedralu posvetio „jedinstvu Crkve” te koji je kao nasljeđe, ali i kao zadaću budućim naraštajima, ostavio ekumenizam i dijalog, vrednovanje i poštovanje drugih vjera i kultura, i sjemenja istine i dobrote što ih one u sebi nose. Također je podsjetio kako se ove godine obilježavaju i druge dvije značajne obljetnice: 120. obljetnica rođenja kardinala A. Stepinca i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim.

Zaključujući homiliju, Crkvu đakovačko-osječku preporučio je Djevici Mariji, „da svojim majčinskim zagovorom podupire nastojanja svih onih koji se trude biti ‘sol’ i ‘svjetlo’ kako bi svijetu svjedočili evanđelje ljubavi i mira“.

Nakon pričesti generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić podsjetio je na važnost sinodskog hoda i 10. obljetnice dokumenta „Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske“ te je pozvao okupljene da zajednički izreknu Molitvu krsnog poziva.

Kao nekadašnji metropolit i ovoga dijela tadašnje Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine, okupljenima se obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, radosna srca čestitajući 10. obljetnicu postojanja najmlađe hrvatske crkvene pokrajine. „S radošću mogu posvjedočiti da smo mi biskupi naše tadašnje Hrvatsko-slavonske metropolije na svojim sastancima u više navrata o tome odgovorno raspravljali i svesrdno se zauzeli za Đakovačko-osječku metropoliju, koju je 18. lipnja 2008. godine uspostavio papa Benedikt XVI., a koja je pružila preduvjete za bolje djelovanje Katoličke Crkve u istočnom dijelu Hrvatske i uopće u hrvatskom narodu na tim prostranim slavonskim i srijemskim ravnicama. Kada se Crkva bolje organizira u jednom svom dijelu, raste i jača milosno zajedništvo opće Crkve“, rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je na još jednu važnu obljetnicu. „Dana 11. listopada prije 72 godine na komunističkom sudu u Zagrebu, u montiranom procesu, izrečena je sramotna presuda zagrebačkom nadbiskupu i tada našem zajedničkom metropolitu kardinalu Alojziju Stepincu i time je započeo mučenički križni put našega blaženika. Vi ste, dragi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, predvođeni vašim pastirima 3. ožujka ove godine zahvalili Bogu za svjedočanstvo svetosti blaženoga Alojzija kada ste u velikom broju hodočastili na Stepinčev grob u Zagreb te u zagrebačkoj prvostolnici molili njegov zagovor i nebesku pomoć“, rekao je kardinal, dodavši kako je blaženi Alojzije „i za nas danas jasno uporište kako izdržati i ostati u vlastitoj Domovini“. „Molimo ga za naše obitelji, posebno za djecu i mlade, molimo za boljitak života u našoj plodnoj Slavoniji“, zaključio je kardinal Bozanić, preporučujući sve okupljene nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetog Petra prvaka apostola i blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti.

Prije završnog blagoslova otpjevan je himan „Tebe Boga hvalimo“, a nakon svečanog blagoslova okupljeni puk otpjevao je hrvatsku himnu „Lijepa naša domovino“. Nakon misnog slavlja članovi Folklornog ansambla Brod ispred katedrale zasvirali su i započeli slavonsko kolo, u kojemu su radosno zaplesali i zapjevali brojni hodočasnici.

Liturgijsko pjevanje zajednice predvodio je združeni Nadbiskupijski zbor mladih, pod dirigentskom palicom Želimira Sušića, prof., te uz orguljsku pratnju bogoslova Brune Diklića.

Pola sata prije misnog slavlja, u katedrali je započela pobožnost sadržana od zajedničke molitve, pjesme, kratkog razmatranja te poticaja za zdušno sudjelovanje u misnom slavlju. Priprava je počela pjevanjem popijevke „U slavu Svetog Srca“. Povezujući pobožnost s ljubavlju i srdačnim osjećajem za narodno zajedništvo, u molitvi na spomen brojnih pojedinaca koji su se ugradili u bremenitu povijest naroda i Domovine, zapjevana je pjesma „Život svoj prikazujemo Bogu“. U ozračju mjeseca listopada pjevani su zazivi Blaženoj Djevici Mariji, spominjući se marijanskih svetišta s područja Metropolije. Pjevane su i biblijske pohvale iz tzv. Hallel-psalama (113-118), a pobožnost je zaključena zazivima svetima, osobito nebeskim zaštitnicima biskupija i katedralnih crkava Đakovačko-osječke metropolije.