Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće kruničara u svetište Majke Božje Bistričke

Marija Bistrica (IKA)

Trinaesto hodočašće kruničara u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu, 7. svibnja u organizaciji Hrvatske dominikanske provincije.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Na početku propovijedi je rekao kako su svi radosni što mogu biti u tom svetištu pred dragim likom Majke Božje Bistričke, „slobodni od opasnosti pandemije koja nas je nerijetko sprječavala kako u našem redovitom življenju da neko vrijeme nismo mogli posjetiti ni svoje najbliže, a i u vjerničkom življenju sakramentalnoga života“. No, nažalost, kad smo pomislili da je jedna teškoća iz nas, nad cijeli svijet se nadvila druga opasnost ratnoga sukoba čiji tijek ne možemo ni predvidjeti, rekao je fr. Slavko te podsjetio na poziv pape Franje vjernicima da svakodnevno mole krunicu za mir.

„Želim da naše današnje hodočašće bude dio onoga molitvenog lanca koji će svezati ruke zlu, nasilju, nepravdi i ratu. Krunica je naime po svojim otajstvima kontemplativna molitva jer nas uranja u otajstva Isusova života. Po krunici ga upoznajemo, a onda se suobličujemo njemu jer nas poznavanje postupno oblikuje na njegovu sliku“, rekao je provincijal.

„Radosna otajstva, puna radosne blizine kojom se Bog približio čovjeku, u nama također pobuđuju osjećaj blizine, susreta i prijateljstva. Kao što Isus nije ljubomorno čuvao svoju jednakost s Bogom, nego se ponizio uzevši naše tijelo i postao jedan od nas iz ljubavi, i mi učimo kako se približiti drugima, ponekad tako dalekim i drukčijima, unatoč svim granicama, barijerama, razlikama i podjelama. Nema mira bez približavanja konkretnih srdaca po uzoru na Isusa. Žalosna otajstva, sastavljena od beskrajne žrtve Isusa čistoga Jaganjca, koji se sam žrtvovao na križu za nas grešnike, uče nas također darivati sebe bez granice. Kršćanski život nije ništa ako nije nošen pozivom da se svakodnevno žrtvujemo za izgradnju mira. Nasuprot logici osvete prisutnoj u svijetu, upravo po ovom daru i žrtvi izgrađuje se pravi mir i novi čovjek po uzoru na Isusa Krista. Slavna otajstva prepuna novoga života uskrsloga i proslavljenog Krista, daju nam da se na nama čita otajstvo kojemu smo već baštinici i svjedoci. Ako izgleda da smrt vlada ovozemljem, svijest o Isusovu uskrsnuću i našemu po njemu, očituje se konkretno preko nas u pobjedi mira od kojega nas nitko i ništa ne može rastaviti. Nema istinskog mira bez sigurnosti u uskrsnuće. Ta se sigurnost očituje našim riječima, djelima, pogledima… jer Krist je za nas već izvojevao konačnu pobjedu“, pojasnio je fr. Slavko.

Dominikanski provincijal podsjetio je kako je krunica i majčinska molitva, jer se po njoj stavljamo pod Marijinu zaštitu, majke Isusove, majke naše i majke Crkve. Ona je po svojoj vjeri postala majkom Isusovom – Boga koji je po njoj postao čovjekom. Nakon toga je postala majkom svih koji su rođeni na novi život, svih koji su dio Kristova tijela. Zato je istodobno majka Isusova i majka Crkve, njegova tijela, pojasnio je.

Mi smo danas ovdje poput onih učenika koji nemaju kamo drugamo otići te priznajemo da želimo i nastojimo biti poput Isusa, ali nam to uvijek ne uspijeva. Kao što je Isusu trebala majka da ga rodi ovome svijetu i othrani, tako i nama treba Majka po kojoj ćemo biti rođeni i odgajani za vječnost. Bog je izabrao Mariju da rodi njegova Sina, a Isus ju je s križa nama dao za Majku. Zato smo danas došli Mariji! Ona svojim zagovorom pridonosi rastu novoga čovječanstva. Zato to čovječanstvo ni ne može rasti osim po Marijinu zagovoru. I s pravom vjerujemo u njezin zagovor u molitvi za mir. Marija je i sama trpjela nasilje zemaljske vlasti, živjela u porobljenoj zemlji, bila izbjeglica, gledala kako joj okupatori i njihovi suradnici ubijaju Sina… Moramo biti iskreni i kazati da i svatko od nas ima brojne osobne poteškoće i probleme. Sjetimo se što je Marija sve proživjela: trudnoća izvan braka, siromaštvo, nerazumijevanje, smrt djeteta…. Nema ljudske teškoće koju nije doživjela. Zato smo sigurni da može i nas razumjeti… Stoga puni pouzdanja zajedno zavapimo: Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše, potaknuo je provincijal Slišković.

Na kraju misnoga slavlja uslijedila je Molbenica Gospi Pompejskoj – Kraljici sv. krunice. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor župe Kraljice sv. krunice iz Zagreba i Puhački orkestar iz župe Vinica.

Prije početka misnoga slavlja okupljene hodočasnike koji su ispunili crkvu Blažene Djevice Marije Bistričke pozdravio je rektor svetišta preč. Domagoj Matošević, spomenuvši kako se u crkvi nalaze kruničari iz dominikanskih zajednica iz Zagreba i Rijeke te oni iz župa Krista Kralja iz Zagreba, Savskog Narta i sv. Marka iz Vinice.

Hodočašće je započelo razmatranjem o krunici koje je održao fr. Mislav Peček – dominikanskih bogoslov IV. godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuo je da je svrha njegova nagovora približiti vrijednost krunice, Marijinog nebeskog oružja, i najvažnije od svega – ražariti ljubav „prema našem Spasitelju i Otkupitelju i njegovoj presvetoj Majci Blaženoj Djevici Mariji, kako bismo danomice bili sve tješnje povezani s Kristom“.

Zbog vremenskih prilika, hodočašće je završilo pobožnošću križnog puta u bazilici, a ne kako je to bilo predviđeno na Kalvariji. Euharistijsko slavlje izravno je prenosila postaja Radio Marije Bistrice, objavljeno je na službenoj stranici Hrvatske dominikanske provincije.