Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće OFS-a i Frame HKŽ Frankfurt am Main u Asiz

Asiz/Frankfurt (IKA)

Franjevački svjetovni red (OFS) i Franjevačka mladež (Frama) Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main, predvođeni duhovnim asistentom Frame fra Petrom Komljenovićem, hodočastili su od nedjelje 7. do petka 12. travnja „Putovima svetog Franje“ u Asiz i i druga svetišta.

Po dolasku u La Vernu, gdje je sv. Franjo izmolio od Gospodina prije 800 godina stigme, u ponedjeljak ih je dočekao duhovni asistent OFS-a fra Ignacije Sladoja. Misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je fra Petar. Nakon mise uputili su se u obilazak svetišta gdje su posjetili špilju u kojoj je sveti Franjo bio obilježen Isusovim ranama. Potom su krenuli prema Asizu, točnije u mjesto Santa Maria degli Angeli, u smještaj pored „Porcijunkule“.

U utorak su u crkvi sv. Franje, u kapelici sv. Bonaventure slavili misu, a potom posjetili Franjin grob te razgledali baziliku. U bazilici sv. Klare molili su kod njenoga groba i pred križem sv. Damjana. Posjetili su i katedralu sv. Rufina. Nakon okrjepe uputili su se u baziliku svete Marije Anđeoske, gdje je svetac doživio obraćenje i preminuo.

U srijedu su obišli franjevačko svetište Greccio i špilju u kojoj je sv. Franjo htio proslaviti Božić na poseban način. Njegov prvi životopisac Toma Čelanski pripovijeda što se to događalo 1223. godine u Grecciu. Po njemu je Greccio te noći postao novi Betlehem, a oltar jasle u koje silazi malo dijete koje je Spasitelj svijeta te tako u svijet vratio sliku tog već pomalo zaboravljenog događaja. U crkvi svetišta slavili su misu, a zatim pogledali izložbu raznolikih jaslica koje su kao donacija pristigle iz svih krajeva svijeta. Potom su se uputili prema Cascie u kojoj se nalazi bazilika svete Rite kojoj hodočaste brojni vjernici. U bazilici se nalazi tijelo svetice, kosti blaženog Simonea Fidatija i relikvija euharistijskog čuda iz 14. stoljeća.

Četvrtak su započeli posjetom crkve Santa Maria Maggiore u kojoj je pokopan bl. Carlo Acutis. Njegovo neraspadnuto tijelo izloženo je u staklenoj grobnici, a srce je izloženo u relikvijaru u bazilici svetog Franje u Asizu. Zatim su se uputili prema crkvi „Chiesa Nuova di San Francesco Convertito“, gdje se nekada nalazila roditeljska kuća sv. Franje. U crkvi je jedan važan detalj ćelija, u kojoj je otac Pietro zatvorio Franju bez jela i pića u nadi da će odvratiti od njegovih, za oca sramotnih i neshvatljivih zamisli. Uz podršku njegove majke, Franjo je uspio pobjeći i potpuno se predati svom nebeskom Ocu. Hodočasnici su posjetili i samostan Eremo delle Carceri koji se nalazi u gustoj šumi, 4 kilometra udaljen od Asiza. Ondje se nalazi špilja gdje su se sveti Franjo i braća povlačili i pronalazili mir za molitvu i pokoru. U šumskoj kapeli sv. Josipa slavili su misu te se vratili u Asiz, gdje su imali slobodno vrijeme koje su iskoristili za ručak i posjet crkvi sv. Damjana.

Posljednji dan hodočašća jutarnju misu slavili su u Porcijunkuli, nakon čega su se uputili prema Milanu, gdje su razgledali katedralu (Duomo di Milano) posvećenu Uznesenju Blažene Djevice Marije.