Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće rimskim crkvama u povodu 50 godina diplomatskih odnosa EZ/EU i Svete Stolice

Vatikan (IKA)

Svetom misom slavljenom u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga u nedjelju 9. svibnja, na Dan Europe, započela je inicijativa „Iter Europaeum“, koja će kroz osam nedjelja obuhvatiti 27 crkava u Rimu koje će simbolizirati svaku pojedinu zemlju članicu Europske Unije, prenosi Vatican News.

Papa Franjo i kardinal Angelo De Donatis koji je predslavio prvu misu u Rimu u sklopu ove inicijative

Na Dan Europe, 9. svibnja, započela inicijativa naslovljena „Iter Europaeum“, projekt koji je potaknula Europska unija u povodu 50. obljetnice uspostavljanja formalnih diplomatskih odnosa Svete Stolice s tadašnjom Europskom zajednicom (EZ) koja je zaživjela 1967. godine, odnosno današnjom Europskom Unijom (EU) koja je uspostavljena 1993. godine.

Inicijativa će trajati  do 27. lipnja

Inicijativa će trajati više od mjesec dana, do 27. lipnja. Bit će to „šetnja“ koja će u mislima proći cijelom Europom, prolazeći putom povijesti i diplomacije, dijaloga i ekumenizma, a koja obuhvaća 27 zemalja članica i njihove crkve u Rimu, središtu kršćanstva.

“Naslov na latinskom jeziku nije slučajno izabran. Dva su razloga: prvi je povezan s teškim izborom jednoga zajedničkog jezika za sve zemlje članice; a drugi je činjenica da latinski priziva u sjećanje Karla Velikoga koji je uporište za ujedinjenje europskih zemalja”, rekla je u razgovoru za Vatican News veleposlanica Europske Unije pri Svetoj Stolici Nizozemka Alexandra Valkenburg-Roelofs.

Prvu misu predvodio Papin vikar za Rimsku biskupiju kardinal Angelo De Donatis

„Iter“ je započeo u nedjelju 9. svibnja u podne u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga, svetom misom koju je predvodio Papin vikar za Rimsku biskupiju kardinal Angelo De Donatis.

Iz te papinske bazilike krenulo je „hodočašće“ prema drugim rimskim crkvama; svaka je zemlja članica izabrala svoju crkvu zbog povijesnih razloga ili zato što je ona oslonac za njezinu zajednicu u Rimu. Osim katoličkih crkvi, inicijativa obuhvaća također luteranske i pravoslavne crkve, kao svjedočanstvo bogate kulturne i religijske tradicije Europske unije, izvijestio je Vatican News u nedjelju 9. svibnja.

Inače, u “Iter Europaeum” uključena je i Hrvatska crkva svetoga Jeronima.